Кметът на Свищов разказа за битката си с COVID-19

  • 16 ноември 2020 18:37

  • 716
  • 0
Кметът на Свищов разказа за битката си с COVID-19
© Кадър: БНТ

Девет човека са настанени в свищовската болница с COVID-19. Изчакват се PCR на 11 други, които вероятно ще бъдат преместени също в отделението. Това заяви кметът на Свищов Генчо Генчев в предаването „Още от деня“, който лично се включи в битката в вируса и се разболя от него.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

Преди дни Генчев постъпва като доброволец в COVID отделението на свищовската болница за да оказва съдействие на медицинския персонал. Той и медицинската сестра Лидия Македонска са били основните лица обслужващи заболелите от коронавирус, с денонощни дежурства в отделението. По-късно, към тях се е присъединила медицинската сестра и общински съветник Екатерина Романова.

Запитан в какво състояние е той заяви: „Чувствам се зле, имам болки в гърба, в гърдите, температура“.

„Проблемът основно се състои в липсата на лекари. Разполагаме с двама лекари в отделението, които са със здравословни проблеми, а пулмоложката е в предпенсионна възраст. Най-трудно е, когато се обостри състоянието на пациентите. Това става най-често през нощта. Пациентите изпадат в тежки състояния“, разказа кметът.

„Многобройни бяха разговорите ми с лекари от другите отделения, които да помогнат, но те отказват. За радост вече пристигнаха двама лекари, които да помагат. Отзова се и една медицинската сестра“, коментира Генчев.

Болницата в Свищов е нагледен пример за кризата в лечебните заведения

„Отделението е натоварено най-много заради терапията на болните. Когато възникне по-тежък случай през нощта, медицинската сестра оставя терапиите и започва да работи с него. Но вече и тя е извън строя“, оплака се кметът на Свищов.

„Два пъти сме викали Спешна помощ да ни помага в отделението, защото аз и сестрата не можем да се справим сами“, призна той. На финала на разговора, той призова лекарите-стажанти да се притекат на помощ в COVID отделението на свищпвската болница.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
716 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини