Болницата в Свищов е нагледен пример за кризата в лечебните заведения

  • 16 ноември 2020 15:15

  • 649
  • 1
Болницата в Свищов е нагледен пример за кризата в лечебните заведения
© Google Maps

Общинската болница в Свищов тези дни стана нагледен пример за кризата, в която изпаднаха лечебните заведения в малките градове. Болните с коронавирусна инфекция се лекуваха от кмет доброволец, който се зарази. Разболя се единствената медицинска сестра, която близо месец сама са грижеше за пациентите в препълненото Covid отделение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В обгрижването на болните се включиха управителят на болницата, чието здравословно състояние също се влоши. Намериха се сестри, на които влязоха да помагат рехабилитатор и кинезитерапевт. Инфекционист от Сливен консултира по телефона.

Снощи на визитация в Covid отделението мина самият здравен министър професор Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. и обеща вариант за излизане от кризата с липсата на лекари. Днес следобед в лечението на пациентите в Свищов се включват лекарите депутати от БСП професор Георги Михайлов и колегата му д-р Илиян Тимчев.

За недостига на лекари и медицински персонал в свищовската болница „Д-р Димитър Павлович“ алармира пред БНР кметът Генчо Генчев, който влезе като доброволец в Covid отделението.

„Положението е изключително тежко. Това мога да обобщя вътре от отделението. Нека, колкото може, повече медицински персонал да се включи в грижите, защото изключително трудно една сестра на много хора да успеем да реагираме. Имаме всяка вечер тежък и спешен случай“. Това заяви на 11 ноември кметът на Свищов Генчо Генчев, който на следващия ден даде положителен PCR тест и в момента е на домашно лечение.

Разболя се и медицинската сестра, на която близо седмица кметът помагаше. Лидия Македонска влезе като пациент в Covid отделението, където 25 дена сама се грижеше за пациентите. В отделението влезе друга сестра, която също се разболя. Стигна се до командироването на медицински сестри от другите отделения, включиха се рехабилитатор и кинезитерапевт от свищовската болница, но лекари не се намериха. Лечебното заведение сключи договор за консултант с инфекционист от Сливен, който лекува от разстояние, посочи болничният управител икономистът Илиян Венков, който също започна да влиза да помага.

Болничният управител също вдигна температура и днес чака резултатите от PCR теста си. В родния си град в неделя се върна павликенската кардиоложка д-р Красимира Петрова. Нейните дежурства са временно решение, посочи управителят на свищовската болница Илиян Венков.

Коронавирус в България: провал е най-подходящата дума

„За съжаление, тя е само когато има свободно време да ни посещава. Надявам се тя да даде добър пример за хора, които са всеотдайни и които биха могли да помогнат. За да се осъществи и окомплектова напълно, ни трябват трима лекари. Няма как да върнем нито един пациент, който е със случай на Covid-19. Основният ни, крещящият проблем е с лекарите“, казва Венков.

Кметът на Свищов е с Covid-19

В неделя привечер в Свищовската болница дойде здравният министър професор Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г., проведе дистанционно видеоразговори с кмета и с болничния управител, мина на визитация в единия от Covid секторите и обеща вариант за излизане от кризата с лекарите:

„Притеснението и на средния медицински персонал е, че няма лекар. Проведох няколко разговори с кмета, няколко разговори с директора на лечебното заведение. Кметството ще осигурят апартаменти и жилища за лекари. Стажант лекари или млади специализанти, които да дойдат тук. Ще бъдат назначени на трудов договор. Ще могат да получават и допълнителните 1000 лева за работа на първа линия. И считам, че това, ако можем да го направим през тази седмица, ще дам всичко от себе си, имаме готови хора, които изразяват желание да започнат работа. Надявам се тези стажант лекари да дойдат в Свищов и да могат да помогнат на колегите, които са тук, разбира се под надзора на лекарите, които са със специалност и ще осъществяват на практика лекарската отговорност“, обяви министърът.

Министър Ангелов обеща да проведе разговори с ректорите на медицинските университети работата на стажант лекарите в Свищовската болница, която не е университетска, да се зачете за стаж на младите медици. Днес следобед работа в Covid отделението в Свищов започват депутатите лекари от БСП проф. Георги Михайлов и д-р Илиян Тимчев. В двата сектора са 18 пациенти.

Проф. Михайлов, който е със специализации по хематология, онкология и педиатрия, обясни защо отива в Свищов: „Има нужда държавата от лекари, това е изключително сериозен въпрос. Да ви кажа откровено, не е в момента за коментар по медиците, нека лекарите да си свършат работата, нека всичко да приключи, дай боже, да приключи скоро, да можем да овладеем ситуацията. С д-р Тимчев отиваме. Това не е пиар акция, наистина липсват лекари, нашето място е там. Предложихме го официално, прие се от министерството. Всеки, който може, нека да помогне“.

Все още не е ясно лекарите депутати колко време ще работят в Свищов, както и кога ще дойде подкреплението от лекарите специализанти.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
649 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.16 | 17:01

1
Пример за лош безотговорен мениджмънт от доста време!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини