Лаборатория за PCR-тестове започва работа в МБАЛ-Смолян

  • 10 ноември 2020 14:04

  • 309
  • 0
Лаборатория за PCR-тестове започва работа в МБАЛ-Смолян
© Getty Images/Guliver (архив)

В МБАЛ-Смолян започва работа лабораторията за PCR- тестове, която вече е вписана в списъка на Министерството на здравеопазването, съобщи д-р Марин Даракчиев, директор на болницата.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

През тази седмица лабораторията ще извършва само тестове за нуждите на болницата в тясно сътрудничество с Националната референтна лаборатория, като предстои сключване на договор с НЗОК.

През изминалата седмица продължава ескалацията на броя на заразените с COVID пациенти в областта, като епидемичната обстановка остава сериозна, според д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ. Деветнадесет са смъртните случаи на пациенти с коронавирус в Смолянско през последната седмица.

Положителните проби за коронавирус през последните седем дни са 154, с което броят на заразените в областта от началото на пандемията достига 1170. Сред позитивните са двама лекари, седем медицински сестри, санитар, социален работник, трима учители и един ученик. Жертвите на заразата станаха общо 77, като почти една четвърт от тях са починали през миналата седмица.

Петима с коронавирус починаха в област Смолян

В МБАЛ-Смолян сега се лекуват 63 пациенти с COVID, от които чеитирима са на интензивно лечение. Болничните легла, предвидени за лечение на болни с коронавирус са увеличени до 94, което е почти една трета от местата. Ръководството на МБАЛ- Смолян има готовност да повиши капацитета на ковид леглата до 50 процента от капацитета при необходимост.

Трите специализирани болници за рехабилитация в областта са заявили, че също имат готовност да разкрият звена с COVID легла, ако епидемичната обстановка го наложи.

В четвъртък предстои заседание на Областния кризисен щаб, на което ще се реши дали се налага въвеждане на дистанционно обучение за училища в областта. Нивото на заболяемост и отсъствие на ученици засега остава ниско- около 8-10 процента, уточняват от щаба.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини