Спасиха живота на родилка във Варна след сериозни усложнения

  • 05 ноември 2020 09:45

  • 719
  • 1
Спасиха живота на родилка във Варна след сериозни усложнения
© Pixabay

Лекари от АГ болницата „Проф. д-р Димитър Стаматов" във Варна спасиха живота на жена след тежко усложнение по време на раждане.

21-годишната пациентка постъпва в болницата на 21 октомври по спешност. Тя е бременна в 31 г.с. По време на прегледа се констатират изключително високи стойности на артериалното кръвно налягане. Заради бързата реакция на д-р Евгения Георгиева и правилно поставената диагноза - прееклампсия, пациентката се подготвя за спешно оперативно родоразрешение.

"В хода на подготовката за операция тя съобщава за силно намалено зрение, почти до слепота и настъпило кървене (абрупцио на плацентата). В акушерството, прееклампсията е усложнение на бременността и клинично се проявява с хипертония и протеинурия с или без наличие на патологични отоци, високо рисково състояние, което застрашава живота на майката и детето. Ако не се установи навреме, може да причини кома или смърт на майката и плода – преди, по време или след раждане. Това е абсолютна индикация за оперативно раждане (Цезарово сечение)", обясниха от лечебното заведение.

Лекарите предприемат спешно оперативно родоразрешение по витални индикации за майката и плода. Състоянието на пациентката е било съпътствано от сериозно кръвотечение по време на секциото, в резултат на отлепването на плацентата. Стига се до състояние на ДИК синдром (дисеминирана интравазална коагулопатия), което е една от най-опасните компликации в акушерството, съпроводена от нарушения на кръвосъсирването и микроциркулацията с последваща полиорганна недостатъчност.

Децата са ни най-скъпи! Ето защо родителите настояват за модерна болница и ефективно лечение!

ДИК синдромът протича в три фази и изисква предприемане на животоспасяващи комплексни действия от страна на медицинските екипи. Предприетите своевременни реанимационни действия на екипа от акушер-гинеколози д-р Евгения Георгиева и д-р Боян Георгиев и анестезиолога д-р Али Селиман, стабилизират състоянието на пациентката.

След операцията са извършени консултативни прегледи с офталмолог от СБОБАЛ – Варна. Поради бързата и адекватна медицинска намеса зрението на пациентката е спасено.

Добрата новина е, че пациентката е изписана в добро общо състояние.

Сн. АГ болницата „Проф. д-р Димитър Стаматов" - Варна

Поради преждевременното раждане новороденото продължава да се лекува в Неонатологично отделение, като състоянието му е стабилно и скоро ще бъде изписано.

Ръководството на АГ Болница благодари на колегите от СБОБАЛ – Варна (Очна болница) и УМБАЛ „Св. Марина“ за съдействието и на всички акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолози за професионализма, отдадеността и човечността към нашите пациенти!

Последвайте канала на

719 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
с.т.

2020.11.05 | 14:25

1
Дано момичето да е кръстило детето си на поне един от лекарите, спасили живота им!

Добави коментар

Водещи новини