Линейка с пациент обиколи няколко болници в София

Епидемията в страната поставя много въпроси за здравната система у нас. На екипите в Спешна помощ в столицата все по-често им се случва да се лутат с пациенти между различните болници.

Кризата с липсата на легла и големият брой заразени медици изправят пред изпитание не само здравната система, но и пациентите. Ситуацията е динамична и заради това в много случаи се налага пациенти да прекарват по 3-4 часа в линейката преди да бъдат приети в болница.

Местата за COVID-болни свършиха, кабинетът мобилизира АГ-болници, санаториуми и онкологии

За да има добра логистика между лечебните заведения, всеки ден те трябва да съобщават на Спешна помощ каква е ситуацията - къде има легла и къде няма, кои отделения са затворени и кои не, а информацията се обновява два пъти дневно - сутрин в 8 и вечер в 20. Въпреки това обаче, екип на БНТ става свидетел как пациент обиколи няколко болници.

Около 17 ч снощи в Спешна помощ - София е получен сигнал за 94-годишна жена с пейсмейкър с аритмия. Екипът отива на адрес, а при пристигането си установява, че пациентката е и с тежка некроза на десния крак. Пътят до консултация в лечебно заведение обаче е дълъг. Първата спирка е "Пирогов". Там обаче гнойно-септичното отделение е затворено заради коронавируса. В позиция на "Пирогов" се посочва, че съставът на клиниката по гнойно-септична хирургия е засегнат от вируса и ще бъде затворена поне до 2 ноември. В такива случаи екипите на Спешна помощ трябва да преценят къде да закарат пациента.

Защо обаче спешният екип се насочва натам?

"Вчера от "Пирогов" специално са ни дали отказ за неврологично отделение, вътрешно отделени и ковид отделение, в които няма легла и не могат да приемат пациенти. Т.е. гнойно септичната не ни е оказано, че е затворено и че не можем да караме там", казва Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП - София.

Заради усложнената ситуация с леглата в болниците и липсата на медицински персонал екипите на Спешна помощ много често се лутат между болниците.

"Това е ежедневие", заявява Димитър Лунд, дежурен лекар в ЦСМП - София.

Така спешният екип отива във ВМА, където консултативният кабинет работи до обяд. След около час чакане жената все пак е приета за консултация с хирург, както и за оплакванията в гръдната област във ВМА. В писмена позиция оттам заявиха, че в болницата работи денонощно спешно отделение с дежурни медицински екипи.

При необходимост от хоспитализация след оказана медицинска помощ по спешност, пациентите се приемат в стационара на ВМА, освен когато няма свободни легла в съответната клиника.

Вече 8 месеца всички лекари се борят със заразата. Голяма част от тях са на предела на силите си и напомнят, че пациенти и медици са от едната страна на барикадата. Коронавирусът е от другата.

Коментари

 1. 2020.10.29 | 10:00
  Докато налагаш цензура пандемията постоянно заразява нови хора.
 2. 2020.10.29 | 09:47
  Политиците който унищожават милиардите който са взети на заем и след 50 години няма да бъдат върнати, Трябва да заделят от големите си заплати и да им ги удържат за връщане на лихвите на милиардите. Защото държавата е унищожавана заради некадърни и корумпирани политици.
 3. 2020.10.29 | 09:35
  Вместо военни учения, трябва военните поделения да бъдат пригодени за болници, както и училищата. Тези който ограбват държавата безнаказано пандемията няма да ги подмине. Трябва да се прави всичко възможно в ефективна борба срещу корона вируса и да не се забравя че има и други болести. Трябва да се помага и на икономиката. Всички партий нека да бъдат единни в борбата против пандемията.
 4. 2020.10.29 | 09:20
  Населението масово се разболява и се нуждае от лекари и болници както и от лекарства. Но Каракучанов предпочита да си играе на войници.Нека да каже срещу коя държава се готвим за война. Кой са ни враговете. Най големите ни врагове са в България. Като не подават оставките си некомпетентните мутри във властта, протестиращите се разболяват масово. Затова мутрите са по опасни от пандемията.
 5. 2020.10.29 | 08:55
  Вместо военно учение трябва шкембето заедно с войниците да карат болните от корона вирус. Политиците се надпреварват да харчат безмислено милиарди въпреки че болниците и здравната реформа са пред фалит. Страната в момента е по зле и ако воюва. Вината е в разногласията на политиците и тяхната некадърност.
 6. 2020.10.29 | 08:43
  Мутрата много се хвалеше в началото когато пандемията не беше толкова разпространена. Сега се крие защото от това където нищо не разбира обича да командва. Много по лошо ще става заради неговата некомпетентност и където не спазва предпазните мерки за пандемията.Вместо да харчат пари за военни учения, трябва воиниците да правят полеви болници. Защото като се разболее армията ще трябва министрите да правят полеви болести. Заради разногласия и неадекватни деиствия министри, депутатаи, премиер и президент трябва да си намалът наполовина заплатите. Защото прахосаха милиардите който взеха на заем.
 7. 2020.10.29 | 02:39
  Каква криза с болници? В България има 400 болници, 100 от които в София. Най-лошото здравеопазване в ЕС продължава да не се подобрява..
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет