Частна пловдивска клиника с кърваво писмо до здравния министър: Къде са респираторите от държавата?

Къде са 200-те респиратора, за които в началото на пандемията беше оповестено, че са закупени от държавата? Това пита в отворено писмо до здравните институции ръководството на МБАЛ "Централ Хоспитал".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16193

Писмото е подписано от управителя на частната клиника д-р Надежда Крумова.

Кметът на Пловдив е с положителна проба за Covid-19

"ОТВОРЕНО ПИСМО

До Министерство на здравеопазването

До РЗИ-Пловдив

До Областния управител на Пловдив и председател на Областния кризисен щаб

До Националния оперативен щаб

До Кмета на Пловдив

До НЗОК

До РЗОК-Пловдив

До Председателя на ПК по здравеопазване в 44-то Народно събрание

До Български лекарски съюз

До Националното сдружение на частните болници

До Българска болнична асоциация

От ръководството и персонала на МБАЛ „Централ Хоспитал“ Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към вас с конкретни въпроси във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в държавата и в областта. Те са следните:

1. Кога ще бъдат затворени дискотеки, барове и всички увеселителни заведения и публични места, където има струпване на голям брой хора в Пловдивска област и е невъзможно да се спазва физическа дистанция между посетителите?

2. В началото на пандемията беше оповестено, че държавата е закупила 200 респиратора. Как са разпределени и къде? Равнопоставени ли са частните и държавните болници при разпределението на респиратори от държавата? Имаме информация, че на държавната / бившата Окръжна/ болница в Пазарджик са предоставени 4 респиратора, единият от които мобилен, при положение че там разкритите COVID-легла са по-малко от нашите. Ние не сме получили нито един. Не можем и да купим поради липса в търговската мрежа.

3. Какво реално може да се очаква от държавата, областния управител и НЗОК, при положение че частните болници нито лекуват по-зле от държавните, нито изискванията към тях са по-малки?

4. Кога ще бъде доставен „Ремдисивир“ за нуждите на интензивните легла в МБАЛ „Централ Хоспитал“? Един флакон струва 800 лв., за лечението на един пациент се изразходват 8000 лв., а НЗОК заплаща 600 лв. по клинична пътека. Няма наличен в аптечната мрежа, за да го подсигурим на нуждаещите се пациенти.

5. През август и септември бяха извършени проверки на всички надлимитни дейности за 2015, 2016 и 2017 г. Кога ще бъдат заплатени тези средства, при положение че те са извършени реално и по всички изисквания на НЗОК.

Очакваме да ги получим сега, когато болниците изнемогват, а НЗОК разполага с този резерв, за да се използва целево за стимулиране на персонала, който работи с COVID-болни. В противен случай ще стане невъзможно осигуряването на медицински екипи за лечението на тези болни. Само с добри приказки и хули на антиваксърите медицинският персонал много скоро ще напусне болниците, а тогава и да получим средствата, ще бъде твърде късно.

Очакваме отговори от ангажираните в битката с коронавируса институции."

"Не искам да коментирам неговата позиция. Болницата му е една от последните, която се включи с 10 легла в борбата в Пловдив и областта", заяви областният управител Дани Каназирева и обясни, че не може да се накаже цял бранш, заради това, че единици не спазват мерките. Според нея ако бъдат затворени дискотеките, пловдивчани ще тръгнат по ресторантите. Тя напомни, че Пловдив първи ограничи до 50 на сто капацитета на нощните заведения.

Каназирева посочи, че за разлика от "Централ Хоспитал" другите болници били от първия ден в борбата с коронавируса. През УМБАЛ "СВ. Георги" от 23 юни до 22 октомври са преминали 390 пациенти, УМБАЛ „Каспела” - 108, МБАЛ Медицински комплекс Свети Иван Рилски - 92, МБАЛ "Света Каридад" - 69. Във всички останали лечебни заведения приетите с COVID-19 са под 50.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16193

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.28 | 19:24
  Докато налагаш цензура, пандемията унищожава хората.
 2. 2020.10.28 | 19:09
  Наистина че тиквата върши нещо. Например унищожи милиардите който взе на заем внуците ни да ги връщат. Така не помага на болниците и на болните и унищожава държавата. Такива като него Бог да ги накаже да страдат заради ограбването на държавата.
 3. 2020.10.28 | 19:00
  Излъгаха болниците че ще бъдат обурудвани и прахосаха милиардите. Няма вече да има кой да лекува болните. Трябва да се търси отговорност на тия където прахосаха милиардите безцелно. Държавата ни се стопява.
 4. 2020.10.26 | 16:19
  в пандемия сме, а тиквата обикаля цяло лято строежите. защо не обиколи болниците да ги нспектира какво е положението в тях???
  1. 2020.10.26 | 16:56
   тои поне прави нещо,а вие червените катили само виете на умряло!!!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет