Проф. Балтов: Недостигът на кадри е наистина сериозен проблем

Това, което прави впечатление, е големият недостиг на медицински персонал и най-вече на медицински сестри. Този проблем не е в резултат от ковид-кризата, а се задълбочава с годините и за съжаление през следващите пет години този проблем ще бъде още по-сериозен. Това заяви пред медиите директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

,,Тези проблеми при големите университетски болници, които имат повече персонал, могат да бъдат компенсирани. Ще ви дам пример с "Пирогов" – до момента хората, които са изкарали COVID-19 при нас са 96, а броят на общия персонал е 2350 – това е по-малко от един процент. Тоест ние имаме възможност за компесаторни механизми, така че да не позволяваме това да повлияе на работата на болницата и лечението на пациентите. Но не така стоят нещата, когато погледнеш една малка общинска болница или една средно голяма областна болница. Това всъщност е и един от големите проблеми и затова може би трябва да има някакъв план в бъдеще'', обясни още проф. Балтов.

Лекар от Краище почина в "Пирогов" от COVID-19

Ноември месец се очаква да има повишаване, но, дай Боже, да не е вярна прогнозата, но ако има повишаване на случаите, това ще изисква и много по-сериозна организация на ресурсите. Да, ние сме подготвени, имаме лични предпазни средства, имаме дезинфектанти, големите болници имат възможност да поемат случаите, но това трябва да бъде облечено в някаква финансова рамка, която да ни позволи да запазим своя персонал, подчерта той.

,,Свикнахме с тази инфекция, малко или много се научихме да лекуваме пациентите, през "Пирогов" за тези шест месеца са минали около 500 пациенти с коронавирус, от които ние сме излекували 380. Починали в "Пирогов" са 75 пациенти, което води до 15 процента спрямо всички лекувани в болницата, което не е никак малък процент и това говори за тежестта на тези пациенти. Това не са просто леки пациенти, които приемаме, за да вземем пътеката, както се говори постоянно. Не, това са хора, които наистина имат нужда от лечение'', категоричен бе проф. Балтов.

Доц. Кунчев: Този вирус прави каквото си иска, ама буквално

Реалната смъртност в България е под 5%, защото ние трябва да гледаме броя на излекуваните и броя на починалите, а не общия брой на заразените, защото все още имаме активни случаи, за които не знаем накъде ще тръгнат. Така че най-големият проблем наистина са кадрите, а единствения начин да задържим кадрите е чрез финансиране. Тук не става въпрос за тези, които работят на първа линия – тук говорим за целия останал персонал, защото имаме недостатъчно изразходван лимит, допълни в заключение директорът на софийската болница.

Коментари

 1. 2020.09.18 | 15:45
  Балтов да ти се чуди и мае човек. Да направим една аритметика 1. Над 400 болници - излишни МИНИМУМ 100 бр. и то разни частни. 2. Частна болница значи структура с предмет на дейност - търсене всевъзможни начини за скубане на пари. 3. Нямало кадри - напротив много са. и то доста излишни. Знаеш ли че медицина отдавна няма - това са високи технологии но ти май си далеч от тях НО ПЪК ПРОЯВЯВАШ НАГЛОСТ ДА ОЦЕНЯВАШ РАБОТА С ТЕХНИКА. Това е пълно безобразие. 4. Най-големите безобразия стават в тази система- Тази система е и най-обгрижвана... Ти не можеш да си представиш колко неграмотни хора с мед. дипломи има които НЕ МОГАТ ДА СЕ ПОДПИШАТ.. 5. Трябва реформа - аз само ти маркирах разни неща... 6. Били високо подготвени в какво - ДА БЪДАТ ЕДНИ ОПЕРАТОРИ НА МАШИНИ...Без тях нищо не става. Тази техника не се прави със изследвания - консултации и раздаване на хапчета. 7. Цитираш еди колко си излекувани- кога се случи това - ЗА СЕГА ХАПЧЕТА ЗА ТОВА НЯМА и стига си бълвал глупости
 2. 2020.09.18 | 15:21
  Като принудиха икономически населението да избяга от държавата да кажат сега кой ще им работи за едни хиляда лева
 3. 2020.09.18 | 14:22
  Скоро в България ще останат само пенсионери и ПОЛИТИЦИ!!!
 4. 2020.09.18 | 14:02
  Хич не ме изненадва липсата на кадри. Лъжите на тиквата за давани пари, постоянното унизително отношение.... Ама така е след 30 години управление по този начин и повечето млади избягали в чужбина....
 5. 2020.09.18 | 13:49
  То да беше само медицински персонал...
 6. 2020.09.18 | 13:39
  чл. 104 от НК - "Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин..., се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 г."
 7. 2020.09.18 | 13:33
  Недостиг на кадри,а в същото време няма места за специализация и където и да питаш за работа казват че има места само в бърза помощ.
 8. 2020.09.18 | 13:10
  v germany vzimat 20 000 evro.elementarno watson..............
 9. 2020.09.18 | 13:10
  За личен треньор хората си цакат яко на запад, никой няма да ви обучи персонала за безплатно
 10. 2020.09.18 | 13:09
  v germany vzimat 20 000 evro.elementarno watson..............
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет