С 28 % са намалели пациентите в болниците в област Смолян

  • 08 септември 2020 16:45

  • 297
  • 0
С 28 % са намалели пациентите в болниците в област Смолян
© Unsplash

С 28 процента по-малко са пациентите, лекувани в болниците в област Смолян от началото на годината, съобщиха от ръководството на РЗОК- Смолян.

Намаленият брой пациенти в лечебните заведения не се отразява сериозно на плащаните от касата суми, тъй като според утвърдената методика се доплаща за периода на пандемия. Касата е заплатила за лечението на общо 227 пациенти с коронавирус в областта, а единични са случаите на приети в болнични заведения здравно неосигурени лица с COVID- 19. Общо 640 са заразените с вируса в областта от началото на пандемията, като през миналата седмица случаите са 26, информират от РЗИ.

Най-голямо е намалението на сумите за общинската болница в Златоград, при която заплащането от касата е с 10 процента по-малко за периода от началото на годината до края на август. Спадът на пациенти в общинските болници е най-осезаем в МБАЛ- Девин- 36.2 на сто намаление. Плащанията от РЗОК към болничните заведения са 210 795 лв., което е с с 1.68 процента по-малко в сравнение с предходната година.

Активните случаи на заразени с коронавирус към началото на тази седмица са 64, от които на болнично лечение са 33-ма. Новите положителни проби през седмицата са на пациенти от 6 до 81 г., като се запазва тенденцията по-силно засегнати от заразата да са възрастовите групи над 50 г. Смъртните случаи от коронавирус в областта от началото на пандемията са 28.

Общинските болници продължават разговорите в търсене на лекари специалисти, главно пулмолози, които да бъдат ангажирани на консултантски граждански договори, за да се подпишат договори с РЗОК за клинични пътеки, отнасящи се до коронавирус.

Последвайте канала на

Novini.bg
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини