В "Александровска" помагат при проблеми със зрението при недоносени бебета

  • 23 юни 2020 20:39

  • 555
  • 0
В "Александровска" помагат при проблеми със зрението при недоносени бебета
© Pixabay

Относителният дял на недоносените деца в България е около 10% от всички новородени. Заболеваемостта при тях е комплексна - най-често се засягат мозъкът, белите дробове, слуха и зрението, съобщиха от УМБАЛ "Александровска".

Началник на Клиниката по очни болести доц. Александър Оскар обясни, че ретинопатията е особено актуален проблем при недоносените деца (ROP - retinopathy of prematurity) и има потенциал за сериозно нарушаване на зрителните функции на двете очи.

Засяга недоносени с тегло под 1500 грама или родени преди 32 гестационна седмица. Изразява се в разрастване и разпространение на незрели кръвоносни съдове на повърхността на ретината (най-вътрешната обвивка на окото).

Безплатен ултразвуков скрининг на новородени в Токуда

Тези незрели кръвоносни съдове са непълноценни, в резултат на което през тяхната стена изтичат кръвни елементи, впоследствие прораства съединителна тъкан като в крайна сметка се развива отлепване на ретината.

Честотата и тежестта на протичане на ретинопатията е обратно пропорционална на възрастта, повечето случаи се диагностицират при недоносени деца с гестационна възраст под 31 г.с. Основните рискови фактори са: кислородолечение, ниска гестационна възраст, ниски нива на инсулиподобен растежен фактор-1 и състояния на хипергликемия с необходимост от инсулинолечение.

Доц. д-р Александър Остак, снимка: УМБАЛ "Александровска"

Детското очно отделение на клиниката по "Очни болести" към УМБАЛ „Александровска“ разполага с подготвени специалисти и с необходимата съвременна апаратура за диагностика и лечение на ROP. Голяма част от апаратите са дарени от инициативата „Българската Коледа“. Доц. Оскар уточни, че съвременният подход включва на първо място скрининг на децата, родени преди 32 г.с. или с тегло под 1500гр., чрез индиректна офталмоскопия при широка зеница и широкоъгълна снимка на очното дъно, извършена с дигитална ретинална камера (RETCAM).

Когато ретинопатията прогресира е необходимо максимално рано да се проведе лазер-лечение в случаите на необходимост. Навременното откриване и лечение на заболяването предотвратява слепотата при тези деца, допълни още специалистът.

Доц. Оскар подчерта, че непрекъснато се налага да консултират новородени с тежка форма на ретинопатия (5 степен) с тотално отлепване на ретините, когато практически нищо не може да се направи за възстановяване на зрението.

Novini.bg
555 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини