Проф. д-р Костадин Ангелов: Битката ни с COVID-19 не беше лека

  • 12 юни 2020 21:34

  • 18498
  • 9
Проф. д-р Костадин Ангелов: Битката ни с COVID-19 не беше лека
© Кадър: БНТ

Аз съм оптимист, че коронавирусът няма да се върне със силата, с която го видяхме в началото на пандемията. Големият ни помощник бяха хората, които се вслушваха в съветите ни, стояха си в къщите и бяха дисциплинирани. Ако хората не спазваха мерките и 10 щаба нямаше да ни помогнат. Искам да им благодаря. Това заяви проф. д-р Костадин Ангелов - директор на "Александровска болница" в предаването "Панорама" по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

„Системата се справи благодарение на навременната реакция на щаба. Не се справи с хроничния недостиг на лекари в определени специалности. Това е проблем, който сега пролича най-ясно. Той съществува от предходните 20 г. Младите хора продължават да напускат страната. Трябва да направим професията ни привлекателна, за да не наблюдаваме тази тенденция в бъдеще“, допълни той.

Поведението на коронавируса се променя

„В науката няма тоталитаризим - има една или друга страна, има доказателства, на тази база градим теории и вземаме решения. Носим отговорност за действията си. Когато си в позиция да носиш отговорност за живота на големи групи хора, тогава тази осъзната отговорност дава резултат“, обясни лекарят.

Проф. Костадин Ангелов призна, че най-тежко е било в самото начало. „Тогава се борехме с една неизвестност. Никой не знаеше какво ни чака и колко дълго ще продължи. Въпреки това, ние се подготвихме за най-лошия сценарий. В началото подходихме плахо, но бяхме мобилизирани и успяхме да пренастроим болницата, да оборудваме Инфекциозно отделение, въпреки че в Александровска болница нямахме такова. Не позволихме да се лутаме в една или друга посока. Оставихме лекарите на първа линия да взимат решения, както го правят войниците на фронта“, разкри д-р Ангелов.

Той обобщи, че 170 пациенти с коронавируса са преминали през болницата. „9 загубиха живота си. В момента имаме 4 пациенти с COVID-19. Битката не беше лека. На тези, които не вярват, че вируса съществува, той препоръча да гледат документалните филми, в които реалността беше показана в цялост. Не можем да се борим с конспирацията. Ние сме отговорни хора и се борим с реални проблеми“, подчерта директорът на Александровска болница.

„Вирусът беше много опасен, лесно се предаваше на хората. Сега виждаме, че вирулентността му отслабва. Той следва своя биологичен ход. Нашите познания за него се увеличават. Ние сме лекари и ще продължим да лекуваме хората, независимо дали ни вярват или не. Стремим се да работим така, че когато се погледнем в огледалото, да сме спокойни“, завърши той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
18498 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2020.06.13 | 19:12

9
Битката ви с вируса съвсем не е приключила,вие до сега дори не сте водили битка,по - късно ще ви видя как се борите.
123

2020.06.13 | 08:20

8
Хората които пропагандват коронавируса или са взели пари или са заплашени да бъдат свалени от длъжност.
Хасан

2020.06.13 | 08:05

7
Вече е утро и виждам, че битката предстои.
Lili

2020.06.13 | 02:25

6
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влез в -- Sexcris.Com

2020.06.13 | 01:49

5
Каква битка бе пи чка ти майчина !!!
НРБ

2020.06.13 | 00:08

4
Каква битка бе смешници?Благодарете се ,че този вирус не е толкова страшен,че тогава щяхте да се скриете в миша дупка а народа кучетата го яли.Я се махайте бе,тази демокрация ни съсипа болниците,образованието,нацията,всичко.Добре си бяхме по социализма,ама някой да ни счупи главите какво направихме с родината си,скоро ще подменят нацията а ние ще останем само едно населено място!
Kosmonaft

2020.06.12 | 23:30

3
Нямам думи, тоя пак ли го давате, наистина крадците и символите на шуробаджанащината са нагли! Този го издигнаха от нищото, от студент завършил медицина с връзки до докторант, доцент , професор и директор само за няколко години, при положение че има много по добри и по заслужили от него, не жалка ни е държавата че тези които ни управляват са от подобието на този Ангелов, бивши комунисти и агенти и техни деца!
Хасан

2020.06.12 | 23:03

2
Дано да не се окаже, че още не е почнала!

2020.06.12 | 22:24

1
Като се погледнете в огледалото направо се гръмнете изроди мръсни лъжливи!!

Добави коментар

Водещи новини