Проф. Асен Балтов: Няма 100% защита от COVID-19

  • 14 май 2020 16:00

  • 2230
  • 3
©

Вчера излезе едно изследване на Европейския център за заразни заболявания, което показва, че средният процент на заразен персонал от COVID-19 е 13,6. Най-много заразени лекари има в Ирландия с 29,9%. България върви около 11% и това ни поставя в т,нар. „златна среда“. Това каза изпълнителният директор на „Пирогов” проф. Асен Балтов по време на среща с директорите на софийските болници във ВМА, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Началникът на РЗИ - София: Повечето заразявания на лекари стават, когато си свалят личните предпазни средства

„За съжаление се иска много повече. Ако успеем да локализираме няколко центъра, където да се лекуват болните от коронавирус и няколко реанимационни центрове, където също да се лекуват пациентите, които се нуждаят от реанимация, по този начин ще облекчим персонала на много болници. Така ще намалим и риска“, подчерта Балтов.

Той уточни, че говори конкретно за София.

„Както сме организирали работата сега, се оказа, че ние сме с най-много заразен персонал“, посочи началникът на „Пирогов“.

„Не всичко се свежда до лични предпазни средства. Няма 100% защита от зараза“, посочи проф. Асен Балтов.

„От два дни правим PCR тестове на влизащите в Пирогов“. Резултатите са добри за това. Нямаме заразоносител, който да сме хванали за два дни. Това е една допълнителна защита, както за персонала, така и за пациентите, които влизат за лечение в „Пирогов“.

Той увери, че тестовете са за сметка на спешната болница и благодари на служителите на Вирусологичната лаборатория към „Пирогов“, които успяват да правят пул система, т.е. 4 проби се обединяват в една и се прави в едно гнездо и ако има нужда се разпределят на 4 единични проби. По този начин успяваме да намалим стойността на PCR тестовете от 60 на 12 лева“, сподели проф. Балтов.

„Мерките, които България предприе, бяха навременни и адекватни. Благодарение на българите, които спазваха карантината два месеца, ние сме с толкова малко смъртни случаи. Тази дисциплина оказа своето влияние. Това не говори, че няма коронавирусна инфекция, напротив. Елате в „Пирогов“ и ще се уверите. Това не е един прост грип. Но благодарение на това, че мерките се разпускат постепенно, показва, че тук има една изключително добре обмислена позиция и постепенно и плавно преминаване към един нормален живот. Това заболяване няма да изчезне, трябва да се научим да живеем с него. Трябва обаче да ограничаваме инфекцията максимално и да намаляваме щетите за хората“, каза още началникът на „Пирогов“.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2230 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.05.14 | 17:50

3
за да не заразиш другите,ГЛУПАКО!!!

2020.05.14 | 17:31

2
Само дистанцията помага ама от къде акъл на Българският Бай Ганьо той си иска да си ходи на заведения и дискотеки не можел маска да носи
Те ти булке Спасовден след 30г. "само СДС"

2020.05.14 | 16:38

1
Значи сме обречени, като е така що лежахме залудо 2 месеца?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини