Лекар от ВМА разказа за операцията, спасила живота на 7-годишно дете

  • 06 май 2020 08:52

  • 2256
  • 2
Лекар от ВМА разказа за операцията, спасила живота на 7-годишно дете
© БНТ

Свикнали сме да реагираме бързо. В онзи ден всичко се случи в рамките на около час и след това излетяхме за Варна. Мога да кажа, че ситуацията беше критична, но ние се справихме с нея. Това заяви в сутрешния блок на БНТ проф. д-р Никола Владов,  началник на клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА.

Повод за думите му бяха спасителната акция, проведена в средата на април, когато с военен самолет ''Спартан'' бе транспортирано 7-годишно дете по спешност от Варна в София.

7-годишно дете беше транспортирано по спешност от Варна във ВМА

,,Първата операция бе във Варна, която беше животоспасяваща. На следващия ден бе транспортирано в София, където в продължение на още 12 часа се стабилизира състоянието му. Щом се стабилизира, извършихме и втората операция, която също беше доста тежка. В момента детето продължава своето възстановяване в ИСУЛ'', сподели проф. Владов.

Относно това кой решава кога и как да бъде използван ''Спартан''-ът за при такива ситуация проф. Владов отговори, че има система, която се контролира и менажира от Министерството на здравеопазването, които се свързват с Министерството на отбраната, а оттам с Военновъздушните сили.

В заключение специалистът от ВМА изрази надежда в най-скоро време да бъдат възобновени плановите трансплантации.

Последвайте канала на

Novini.bg
2256 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
йокин

2020.05.06 | 09:09

1
БРАВО!!!Мангъра,като,спец,доцент,участва ли,дайте му да се занимава с нещо,че ги плещи,не по реда си,по ТВ.
дрисльо

2020.05.06 | 09:19

2
и трол от шайката.

Добави коментар

Водещи новини