Лабораторията за COVID-19 към МУ - Плевен е осигурена с тестове за месец напред

  • 01 май 2020 15:10

  • 1120
  • 0
Лабораторията за COVID-19 към МУ - Плевен е осигурена с тестове за месец напред
© Getty Images/Guliver

Високотехнологичната вирусологична лаборатория за изследване на COVID-19 към Медицинския университет в Плевен е осигурена с тестове за месец напред, с подкрепата на Министерството на здравеопазването и дарители. Това съобщи  ректорът на висшето училище, проф. д-р Славчо Томов за БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Чрез министъра на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през вчера е направена целева субсидия на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен, която ще бъде използвана за закупуване на тестове, поясни той.

Директорът на РЗИ-Видин разкри откъде е дошла заразата в дома за деца

"На апела на висшето училище за дарения откликнаха и много граждани, чрез които бяха закупени около 1000 теста, а това осигурява лабораторията за следващите десетина дни. Капацитетът ни е около 100 проби на ден. Нашите висококвалифицирани специалисти не са почивали от 7 април, когато открихме това звено, понякога работят и до късно вечер", подчерта проф. Томов.

Медикът коментира ситуацията с епидемията в региона на Плевен като "не лека". "Част от случаите бяха в предприятие, където чрез усилията на лаборантите изяснихме по-точно обстановката - около 40-45 на сто от изследваните бяха положителни, но добрата новина бе, че повечето от тях бяха с лека симптоматика, а изключително малко хора се наложи да бъдат хоспитализирани. След като овладяхме тази ситуация, сега гледаме по-спокойно", изтъкна проф. Томов.

Той отбеляза, че тежестта на епидемията за най-тежките случаи се поема от екипа на Университетската болница "Д-р Георги Странски". Ректорът посочи, че сега насочват усилия за проучване как се разпространява вирусът сред медицинския персонал.

От утре предстои и старт на обследвания чрез РЗИ в старческите домове в регионите на Плевен, Габрово, Ловеч и Велико Търново. Проф.Томов поясни, че предстои да разширят кадровия потенциал на лабораторията, като назначат още лаборанти. Специалистът изказа лично мнение, че благодарение на университетската лаборатория е изяснена обстановката с разпространението на коронавируса в региона на Плевен, "близко до оптималната картина".

На въпрос ректорът подчерта, че лабораторията не е частна, а е дело на висшето училище в Плевен, и че изследванията, които прави, са безплатни за пациентите.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1120 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини