Специалист: В условия на COVID-19 психиатричната помощ трябва да се приоритизира

  • 01 май 2020 10:52

  • 713
  • 0
Специалист: В условия на COVID-19 психиатричната помощ трябва да се приоритизира
© Колаж: Novini.bg

От началото на седмицата специалисти от Клиниката по военна психология и психиатрия на ВМА са на разположение с безплатна консултация по телефона.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

„В първите три дни, в които работим, хората ни задаваха предимно въпроси за техни преживявания. Хората най-често са разтревожени, че могат да се заразят, споделят опасения, че съседите им избягват спазването на предпазните мерки. По-малко са обажданията, свързани с икономическите последици от кризата. Има и пациенти, които боледуват от години и в момента са с обострени заболявания“, заяви подп. доц. Данчо Дилков в предаването "Преди всички" по Хоризонт.

Включително с нас се свързват и отчаяни хора, потвърди той.

За пациентите с Covid-19 ще бъде разкрита и видеоконферентна връзка, която да им помогне да се справят с проблема, получавайки екпертни съвети.

Според доц. Дилков е необходимо разработването на програми и специално приоритизиране на психичното здраве на българина след епидемията:

Епидемията с коронавируса е доста репрезентативен пример за криза в обществата, дори може да се отъждестви и с бедствено положение. Трябва да се планират мерки. Психиатричната помощ трябва да се приоритизира за този тип разстройства, смята той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
713 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини