Какво е състоянието на заразените с COVID-19 в Центъра от семеен тип във Видин?

  • 01 май 2020 08:13

  • 1301
  • 0
Какво е състоянието на заразените с COVID-19 в Центъра от семеен тип във Видин?
© Pixabay

Ново огнище на коронавирус се появи във Видин, където плана и болницата. В Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания във Видин с положителна проба са осем деца.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Към момента те не са хоспитализирани.

"Тези деца са позитивни, но нямат клинични изяви и всичко се контролира. Ако има нужда – ще бъдат хоспитализирани", заяви пред Bulgaria on air кметът Д-р Цветан Ценков.

Той предполага, че заразата е дошла отвън, през персонала, или ако някое от децата е посетило болницата.

Кметът на Видин призна, че много медици са заявили готовност да помогнат. Коментира се дали да бъдат изпратени лекари от други области там.

Ново огнище на COVID-19 в дом за деца във Видин

"Сега е моментът, в тази криза да се направи оценка на българското здравеопазване. Средната възраст на лекарите във Видинската болница е 60 г. Нормално ли е за 1 лекар да се отделят 15 години от неговото образование и той да не получава максимална подкрепа от държавата?! Как е възможно неговата заплата да е по-ниска от един шофьор на градския транспорт?", коментира Ценков.

НА ЖИВО: 53 са новите случаи на коронавирус в страната

"В България има две много важни неща – отбраната и медицината. Тези 30 бивши окръжни болници са гръбнакът не само на здравеопазването, но и на националната сигурност", категоричен е видинският градоначалник.

Кадър: Bulgaria on air

Той каза, че е разговарял по темата и със здравния министър Кирил Ананиев, с когото се познавали отпреди. И двамата са на мнение, че трябва да се акцентира върху проблема с недостига на лекари.

Д-р Цветан Ценков допуска, че този вирус е човешки. Позовава се на японски учен, Нобелов лауреат, който е коментирал. че COVID-19 трудно се повлиява.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини