Лабораторията за COVID-19 към Медицински университет - Плевен се нуждае от дарители

  • 26 април 2020 12:34

  • 1603
  • 0
Лабораторията за COVID-19 към Медицински университет - Плевен се нуждае от дарители
© Unsplash

Лабораторията към Медицинския университет в Плевен за изследване на COVID-19 се нуждае от финансова подкрепа от дарители. Това заяви ректорът на висшето училище проф.д-р Славчо Томов.

Той припомни, че високотехнологичното научноизследователско звено бе създадено със собствени средства на университета и със средства от дарители, които вече са изчерпани за наличните консумативи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

1247 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, има починал

С ръста на заразените в региона значително нараства броят на изследваните проби. По думите на проф. Томов лабораторията работи оптимално - 60-80 проби дневно, но това не е пълния й капацитет.

Той поясни, че при наличие на тестове за автоматизирана екстракция на нуклеинови киселини, капацитетът би бил много по-голям.

Ректорът отбеляза, че съгласувано с Областния кризисен щаб и РЗИ, са стартирали мерки, които да обхванат максимален брой контактни на положителните пациенти, но това създава затруднения от финансова гледна точка на лабораторията.

Имаме огромна нужда от дарения за лабораторията, за да може да функционира в новата епидемична обстановка, подчерта проф. Томов.

По данни от Националния оперативен щаб едни от първите случаи с коронавирус у нас бяха открити в Плевен, а до днес в региона са регистрирани общо 101 вирусоносители, като областта се нареди по броя на заразените на второ място, след София.
Възможност за финансови дарения е посочена на сайта на Медицински университет - Плевен.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1603 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини