Над 300 000 лв. ще струва лабораторията за изследване на Covid-19 в Пловдив

  • 23 март 2020 17:52

  • 593
  • 1
Над 300 000 лв. ще струва лабораторията за изследване на Covid-19 в Пловдив
© Getty Images/Guliver

Над 300 000 лева ще струва лабораторията за изследване за коронавирус, която ще бъде изградена на територията на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Очаква се тя да е готова до 12 дни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

След като беше обявена нейната стойност, бизнесменът Георги Гергов е направил дарение, което покрива сумата. Вече са обсъдени офертите за доставка на специализираната апаратура, каза проф. Карен Джамбазов, директор на болницата пред БНР.

Прокуратурата: Граждани масово нарушават наложената им задължителна карантина

„Не мога да обещая на този етап, че ще се изследват абсолютно всички. Към момента правилото е - хоспитализирани пациенти, но ако лабораторията успее да даде достатъчен капацитет, да се надяваме, че това ще облекчи много останалата лаборатория, която в момента е в Стара Загора“, заяви той.

Ректорът на пловдивския медицински университет проф. Мариана Мурджева заяви, че е определен и екипът, който доброволно ще работи в лабораторията. „Не само от Медицинския университет и УБАЛ „Свети Георги“, но имаме заявки от друга университетска болница. Имаме заявка и от Пловдивския университет, където един биолог също ще се присъедини към екипа и се надяваме, че при един минимум двусменен режим на работа ние ще можем да обработваме минимум 30 проби за деня“, коментира той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
593 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.03.23 | 18:09

1
Отдавна трябваше да се направи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини