Д-р Иван Кокалов: Ще преборим коронавируса, това все пак не е чума

  • 09 март 2020 10:34

  • 4663
  • 4
© Булфото/Архив

Обстановката е нормална, тя винаги е била напрегната през последните 30 години, особено в началото и единственото, което бих казал, е да бъдем все така спокойни и единни и да продължим битката за повече права и за повече доходи в здравеопазването. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов по повод тържественото честване на 30 години от учредяването на Федерация на синдикатите в здравеопазването – КНСБ, предаде репортер на Novini.bg

,,Надявам се в близките един-два дни да чуете още по-добри неща, защото ние работим, а не се показваме по улиците и первазите и се надявам, че скоро ще чуете нещо много добро по отношение на медицинското съсловие, защото битката продължава в тази насока по изпълнение на колективния трудов договор (КТД). А това е пътят през всички тези 30 години'', допълни той.

,,Спомням си, че в началото битката беше между старото и новото. Разбира се, в синдиката вече се членува по убеждение и желание, а не както преди по принуда и това ни кара да работим в тази посока и да удовлетворяваме условията на нашите членове. И мисля, че успяваме, защото съумяхме да запазим членовете, които през последните няколко години се увеличават'', сподели още д-р Кокалов.

,,Условията на КТД обаче трябва да се защитават от хората по места и точна там се появяват големите разлики в зависимост от лечебното заведение. Ние се борим за промяна на начина на заплащане на труда и вече има договорено съотношение на заплатите на лекарите и на медсестрите. След последните ни протести парите за заплатите в здравеопазването бяха увеличени с 240 млн. лева и през май ще се види, че поне в 99 процента КТД по отношение на заплатите ще бъде изпълнен'', обясни вицепрезидентът на КНСБ.

,,Относно заплащането за медицинските сестри, което се очаква от НЗОК – това няма как да се случи сега, защото до края на февруари се подписваха договорите с контрагентите на Касата. Те започват да работят с новите цени и обеми през март и тогава получават парите и могат реално да се видят увеличението и изпълнението през май месец. Затова казвам, че тези, които получават финансирането си през НЗОК, едва тогава ще се разбере дали нещо реално е направено, защото има механизми'', уточни д-р Кокалов.

Последна информация за коронавируса у нас

,,Нормално е в хирургичните отделения да се работи с предпазно облекло и маски, но сега това става още по-наложително заради коронавируса. Мисля си, че към момента медицинският персонал е предпазен от гледна точка на този, които ще работи и работи с тази инфекция'', коментира той по отношение на коронавируса.

,,Мерките, които се взимат, апелирам да се изпълняват, особено хигиенните. Още от самото начало се знае, че маските не предпазват кой знае колко много, тъй като трябва да се сменят. Тези маски са за хората, които работят по лечебните заведение, а за нас са хигиенните съображения. Считам, че мерките са достатъчно и споделям мнението, че не трябва да се вземат свръхмерки, които да пречат на нормалния живот да тече. При всички случаи ще преживеем и коронавируса'', категоричен е той.

,,Не знам да има затворен мол, но това според мен би било свръхмярка, тъй като по моловете има достатъчно въздух. Това все пак не е чума, а вирус, който ще преборим'', посочи в заключение д-р Иван Кокалов.

Последвайте канала на

Novini.bg
4663 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Седесарската к.ypва Надка

2020.03.09 | 13:11

4
разнася венерически болести, а за това седесарската пикоч не казва и дума.
И чума да е, щом мори седесарите

2020.03.09 | 13:10

3
е от полза.
20

2020.03.09 | 11:40

2
Ей "19" тъпанар недоносен, като разбираш кажи как е правилно бе каун....
19

2020.03.09 | 11:26

1
Ей, всички разбирате от опаснос и безопасност! А гадинката мори ли мори народа!

Добави коментар

Водещи новини