Бебе с феномена на Енрике Иглесиас се роди в УСБАЛАГ „Селена“

  • 28 февруари 2020 15:09

  • 11230
  • 1
Бебе с феномена на Енрике Иглесиас се роди в УСБАЛАГ „Селена“
©

Бебе с огледално разположени органи се роди за първи път в пловдивската АГ болница „Селена“. Генетичният феномен се нарича situs inversus. При него вътрешните органи в областта на гръдния кош и корема са разположение от другата страна на мястото, където трябва да бъдат. Вроденото състояние се среща при един на десет хиляди човека.

Известни носители на аномалията са певецът Енрике Иглесиас и актриасата Катрин О'Хара. Транспозицията на органите е открита от неонатолозите на „Селена“ при рутинния преглед непосредствено след раждането на момиченцето. „Бях изненадана да чуя, че сърдечните тонове се улавят по-добре в дясно.

При направената рентгенова снимка се установи разположение на органите обратно на това, което трябва да бъде.“ разказа д-р Зорница Василева. „Огледалното разположение на органите би трябвало да бъде видяно при качествено направена фетална морфология на майката. Бременността е следена в друго населено място, майката е избрала само раждането да бъде направено в „Селена“ допълни д-р Мария Нещерова, завеждаща отделението по неонатология на специализираната болница.

Ситус инверсус обикновено не повлиява качеството на живот.

За часове се събра сумата за спасяването на 3-месечния Анди

В около 25% от случаите се наблюдава синдром на Картагенер, свързан с хроничен възпалителен процес в белите дробове. Бебето е насочено за последваща консултация с пулмолог.

Въпреки че още Аристотел цитира два случая на огледални органи при животни, феноменът е открит за първи път в Неапол от анатома и хирург Марко Аурелио Северино през 1643 г. Век по-късно шотландският лекар Матю Бейли въвежда официалното наименование situs inversus (от латинското situs – местоположение и inversus – обратно).

През 1788 г. на семинар в Хунтерианската медицинска школа откритието, представено от д-р Бейли, буквално шокира лекарите. Художници и писатели са използвали situs inversus в своите творби, макар и понякога по изкривен начин. Главният герой в романа на Йън Флеминг от 1958 г. от поредицата за Джеймс Бонд „Др. Не“ е спасен от куршум заради своята декстрокардия (аномалия, при която само сърцето е с огледална локация). Твърди се, че в периода 1452 – 1519 г. е бил един от първите, който е изобразил анатомията на огледалните органи.

Последвайте канала на

Novini.bg
11230 1

Коментари 1

Добави коментар

2020.02.28 | 16:57

1

Живо и здраво да е

Добави коментар

Водещи новини