Средната продължителност на живота в България остава най-ниска в ЕС

  • 09 януари 2020 14:45

  • 794
  • 2
Средната продължителност на живота в България остава най-ниска в ЕС
© Pixabay

Средната продължителност на живота в България остава най-ниска сред страните от Европейския съюз, показва новият годишен доклад на Еврокомисията за здравеопазването в общността, който бе представен днес.

Средната продължителност на живота в България се е увеличила от 72 години през 2000 г. на 75 години през 2017 г., но все пак тя е най-ниската в Европейския съюз. Латвия, Естония и Румъния ни изпреварват по продължителност на живота.

,,Когато говорим за средна продължителност на живота най-честите причини за заболявания в България са сърдечно-съдовате и онкологичните . Заболяемостта от инфекциозни болести като туберкулоза също продължава да бъде притеснителна'', обясни Ане Шпрангер, експерт от Европейската обсерватория за здравни системи и политики, цитирана от БНР.

Ето как да удължим живота си с 10 години

Според доклада у нас тютюнопушенето сред възрастните е най-високото в ЕС, а сред подрастващите също е разпространено. Увеличава се и делът на доплащанията от джоба на българина за здраве, като през 2017 г. те са най-високите в ЕС - главно за лекарствени продукти и извънболнична помощ.

Едва 52% са публичните средства. Разпространението на неофициалните плащания също увеличава разходите на домакинствата за здравеопазване. Същевременно разходите за лекарства в България са необичайно високи - 43 на сто от публичните средства.

Последвайте канала на

Novini.bg
794 2

Коментари 2

Добави коментар
П.Стефанов

2020.01.10 | 11:13

2

Причината е в лошия живот на простосмъртните.Тези,които са пряко отговорни за това,са престъпниците,които управляват тази клета страна.

240 СДС-@й дука ни докараха до тука

2020.01.09 | 14:57

1

Не е вярно!
СДС(СИК)-аджийската шайка ще живее вечно в сърцата на оВществото!

Добави коментар

Водещи новини