"Розови дами" помагат на пациенти в Хематологичната болница

  • 31 декември 2019 15:31

  • 736
  • 0
"Розови дами" помагат на пациенти в Хематологичната болница
© Pixabay

От два месеца ентусиасти доброволци се срещат с пациентите в Хематологичната болница в столицата. По примера на подобна кампания във Франция те се наричат "розови дами".

„Става въпрос за нещо много човешко – една програма, насочена човешки към хора, които са в труден момент в живота си“, обясни пред БНР организаторката на инициативата - клиничният психолог д-р Велислава Донкина. Тя е председател на Звено за психологична подкрепа и немедицинска грижа, което дарява вяра на болните, в Националната хематологична болница.

Тече акция за набиране на средства за Детското отделение на МБАЛ - Хасково

„Труден момент за всеки би било да се сблъскаш с тежка диагноза, с трудна за преборване болест, с тежко лечение. Това предизвиква една огромна буря, която преобръща всичко. В такъв момент често пъти е много трудно да продължиш да се бориш, да се справиш с всички емоции, които преживяваш, със страданието, което това нещо предизвиква. Много пъти е трудно да бъдеш и с близките си, защото те, в своята тревога и страдание, без да искат, трупат още предизвикателства. Много пъти тяхната грижа звучи като обвинение“, разказа д-р Донкина.

По думите ѝ инициативата включва присъствието на една „розова дама“. „Това са хората, които даряват от своето време по свое желание и безвъзмездно, за да могат да присъстват човешки с пациенти в болницата, които са в такъв труден момент“, споделя лекарката.

Една българска "розова дама" е 70-годишната психоложка Мария Пейчева. Нейното желание е да помогне с каквото може на хората: „Да приема, да преживявам онази болка, която те носят в себе си от шока, и да им помогна да се адаптират към настоящия момент“.

Трудно е човек да седи с това страдание, допълва д-р Донкина и посочи: „На всеки му идва да избяга и да се направи, че го няма. Най-голямото предизвикателство е наистина да има някой, който да остане, чисто човешки, с теб в този момент, в който толкова много ти идва да избягаш, а няма как и къде“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини