Неонатолози в Пазарджик спасиха недоносено бебе след 23-дневно лечение

  • 27 декември 2019 10:12

  • 1051
  • 0
Неонатолози в Пазарджик спасиха недоносено бебе след 23-дневно лечение
© Pixabay

Без изоставени бебета посрещнаха Коледа в Неонатологичното отделение на Областната болница в Пазарджик, съобщиха от Пресцентъра на лечебното заведение.

Общо 15 са новородените, които са настанени в момента в неонатологията на лечебното заведение. От частна болница в Пазарджик в Интензивен сектор на Бъдни вечер са приведени две недоносени момиченца. Близначките са от град Брацигово и са родени в 35-та гестационна седмица. Те се нуждаят от специални грижи заради ниското си тегло. Едното момиченце тежи 1 700 гр., а другото 1800 гр.

Коледно чудо: Спасиха 18-годишна родилка и бебето ѝ в Пазарджик

Сред спасените от неонатолозите деца след 23-дневно лечение е и малкият Александър от Пазарджик, който вече се прибира в къщи. Бебето се ражда в 36-та гестационна седмица на 3 декември.

Налага се спешно цезарово сечение заради проблемна бременност на 21-годишната майка, която е сръбска гражданка. Детето е доносено и тежи 3 кг, но първите изследвания показват, че е с дихателна недостатъчност и вродена пневмония. Това налага веднага да бъде поставено в кувьоз в Интензивния сектор на неонатологията. На втория ден от раждането си бебето развива и масивен белодробен кръвоизлив и състоянието му бързо се влошава, което налага спешно лечение.

В продължение на 23 дни малкият Александър е под денонощното наблюдение на екипа от неонатолози, акушерки и медицински сестри , които успяват да го стабилизират.

Бебе Александър вече е изписан от болницата и зарадва своето семейство за Коледа. Засега малкото момченце ще живее в Пазарджик, след което ще замине заедно със своите родители за Германия.

Радина Лазарова
1051 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини