Проф. Иво Петров: Не е правилно да има линия между лекари и медицински сестри

  • 20 декември 2019 09:00

  • 1744
  • 1
Проф. Иво Петров: Не е правилно да има линия между лекари и медицински сестри
©

Не смятам, че правилната линия на поведение е да има разделение в обществото както между лекари и граждани, както и между лекари и медицински сестри. Това заяви кардиологът проф. Иво Петров в ефира на БНТ.

"Според мен трябва да сме недоволни, трябва да имаме изисквания", смята проф. Петров.

"Аз например, съм недоволен от създаването на разделителната линия в гражданското общество както между лекари и граждани, така и между лекари и медицински сестри. Не смятам, че това е правилната линия на поведение", подчерта проф. Петров.

За 20 години броят на личните лекари у нас намалял с над 40%

Лекарят посочи, че в много болници младите лекари специализанти получават много по-малко от медицинските сестри. Не е тайна, че поне 30% от младите лекари при завършване заминават за чужбина, допълни той.

Проф. Петров коментира и разликата между здравните дейности в общинските и частните болници. "Не бих казал, че трябва да има разлика между частните и държавните болници, още повече, че това е залегнало в Конституцията. Когато една болница се управлява добре и се прилагат всички стандарти в лечението и здравеопазването, не би трябвало да има разлика".

По думите на проф. Петров, доплащането в болниците е добре регламентирано, но в момента е доста неорганизирано и това доплащане от джоба нарушава модела на солидарност в здравната система. "Кешовите плащания от джоб трябва да бъдат минимизирани и да станат част от една добре работеща допълнителна застраховка или осигуровка. Това е идеята на различните организации, които в момента работят с министерство на здравеопазването - да се доведе до по-добър, по-предвидим модел".

Как може да се спрат нерегламентираните плащания от пациенти?

Проф. Петров коментира негативния ефект от фините прахови частици във въздуха за здравето на гражданите. "Има директна връзка между замърсяването на въздуха и сърдечните и белодробните заболявания. Затова всички ние, не само институциите, но и самите граждани, трябва да направим каквото можем, така че да се намали замърсяването".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1744 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ИВАНЧО

2019.12.20 | 22:58

1

Сигуренли сте в това,което каэвате професоре?Кой ще наеме току що эавършил медицина на работа?НЯМА ДА ГО НАЕМАТ ДАЖЕ ЭА МЕД.СЕСТРА.НАЙ-МНОГО САНИТАР ДА СТАНЕ

Добави коментар

Водещи новини