Ваксината - едно от най-големите човешки постижения. Защо трябва да ваксинираме децата си?

  • 29 ноември 2019 09:19

  • 1789
  • 13
© Pixabay

Защо хората трябва да се ваксинират, трябва ли да разчитаме на това "една жена каза..." и как да променим тенденцията на спад на родителите, които ваксинират момичетата си срещу човешкия папилома вирус?

На всички тези важни въпроси пред NOVINI.BG  отговори полковник доц. д-р Андрей Галев от ВМА, национален  консултант по епидемиология на инфекциозните болести и основоположник на Българското сдружение по превантивната медицина в България.

Питейната вода, ваксините и тоалетната са трите най-големи достижения на човечеството. Ваксините са този медикамент, чрез който организмът изработват антителата към съответния причинител без да боледува. Едно дете или един възрастен би могъл да има защита срещу различни инфекциозни заболявания и това достижение, разбира се, трябва да се използва.

Д-р Мангъров: Трябва да се ваксинираме

Задължение е на Министерството на здравеопазването да изработи имунизационен календар, който трябва да се използва и родителите да знаят, че децата им са протектирани срещу различните инфекциозни заболявания.

В имунизационния календар влизат задължителни ваксини. Освен тях има и така наречените препоръчителни ваксини, които не се заплащат от държавата.

Имунизационнният календар на България е като в другите европейски страни, почти няма разлика, обясни полк, доц. д-р Галев.

Децата, които не са имунизирани, не би следвало да посещават детски заведения, защото, когато е имунизирано едно дете то изработва антитела, но не на 100%, а на 97% – 98%.

Трябва да бъдем коректни един спрямо друг, категорично заяви експертът.

Може ли една ваксина да причини увреждания?

„Всяко нещо има плюсове и минуси. Затова, когато има такива случаи, трябва да се направят едни големи проучвания за дадена ваксина.

Навремето д-р Андрю Уейкфийлд публикува, че ваксината от морбили и рубеола създава възможности за проблеми с аутизъм и след това доброволно тя не беше направена на много групи деца. По – късно се направиха проучвания и се доказа, че не е така и затова д-р Уейкфийлд, Англия, загуби лекарски права. Така че когато има нещо, не трябва да се основаваме на това: „ една жена каза...“.

Кога се поставя една ваксина?

Ваксината се поставя при клинично здрав човек и винаги пациентът, независимо малък или голям, трябва да бъде прегледан.

Ваксината срещу грип


Тя е основно средство за поставяне срещу грип. Октомври месец – ноември месец е периодът на поставяне. В България периодът приключи, защото ваксините привършиха.

В страната ни има една програма, която поставя едно добро начало – безплатно се предоставят ваксини срещу грип за хората над 65-годишна възраст.

Как да променим тенденцията на спад на ваксинираните срещу човешкия папилома вирус?

Ваксината срещу човешкия папилома вирус е едно достижение, което влезе в България. Ваксината е напълно безплатна вече в страната.

У нас програмата обхваща 12-13-годишните момичета, като първоначално тя се правеше трикратно, но по-новите изследвания показаха, че е напълно достатъчно ваксинацията да стане двукратно, през 6 месеца.

От началото тази програма започна много добре, но в последните години тя падна до около 3%, което е изненадващо и в никакъв случай не е добре това за популацията.

За да бъде използвана тя, голямо значение имат медиите. „Когато обаче до обществото стигат правилните коментари от експерти, се надявам да се променят нещата“, каза още полк. доц. д-р Андрей Галев.

 

Повече по темата може да видите в интервюто на NOVINI.BG с полковник доц. д-р Андрей Галев.

 

По темата работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
1789 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2019.11.29 | 15:18

13

Боже, колко идиоти са се навъдили. Май ще е по-добре наистина да не се ваксинирате!

кой ви плаща?

2019.11.29 | 13:44

7

Напоследък яко спам по всички канали да се ваксинираме. Не знам кой плаща, но сериозно ми лазят по нервите вече.

2019.11.29 | 15:17

12

Руска пропаганда брат..

2019.11.29 | 10:23

2

Елементарна логика ! Ако нещо беше толкова добро то нямаше да е задължително !

Елементарна логика

2019.11.29 | 14:28

11

Ако не беше измислено и задължително, най-вероятно щеше да си пукнал от дифтерия, менингит, или тетанус.

2019.11.29 | 10:32

3

Някой някога да е информирал хората какво съдържат тия ваксини ? Някой информира ли хората къде са произведени ваксините и от кого ? Кога за последно получихте информация за срока на годност на това което инжиктират на детето ви ? Отворете интернет и прочетете - ваксините съдържат алуминии, живак и един куп други " полизни " вещества ! Ако не знаете колко е полезен живака и алуминия за човешкото тяло ,разровете се иразберете !!!

Трай бе

2019.11.29 | 14:26

10

.. антиваксър скапан.Като не искате ваксини, марш в Сахара. Никой не е длъжен да излага на риск децата си заради смахнатото ви мислене.

Ui

2019.11.29 | 12:53

5

Kat se interesuwash ko sadarja waksinata i vij imeto i prosto i procheti listowkata w internet!!!

lbr

2019.11.29 | 12:38

4

"Отворете интернет"... Това ли ни съветваш да направим??? Интернет? Или си изключително ограничен умствено, или просто мозъка си го ползваш не по предназначение!

2019.11.29 | 12:54

6

Ваксинирайте се мрете !!!

Мри ти

2019.11.29 | 14:24

9

Аз съм ваксиниран, детето ми също.

Спиш ли народе?

2019.11.29 | 13:53

8

Защо забравихте за страшната смърт на Лили през 2015 година. Разболя се след слагане на противораковата ваксина и на 15 години почина в нечовешки мъки в Рим, отключвайки редица заболявания у това красиво дете! Защо забравяте бе хора??????

?

2019.11.29 | 09:42

1

"ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ " - това се тръби от всички медии ! А с какво да се ваксинирам , по дяволите ,като повече от месец никъде НЯМА противогрипни ваксини. И няма да има , защото вносителя приключил с вноса за тази година!!! Живеем в страна не от третия а от петия свят.

Добави коментар

Водещи новини