БАПЗГ с отворено писмо във връзка с тежкия инцидент в "Пирогов"

  • 27 ноември 2019 13:39

  • 608
  • 0
БАПЗГ с отворено писмо във връзка с тежкия инцидент в "Пирогов"
© Булфото

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) изпратиха отворено писмо до медиите във връзка с тежкия инцидент в УМБАЛСМ "Пирогов".

Припомняме, днес рано сутринта двама пациенти загинаха при пожар в "Пирогов", който по първоначални данни е избухнал след взрив на кислородна бутилка. Огънят е пламнал около 4 часа във Второ вътрешно отделение на болницата. Прокуратурата води досъдебно производство за причиняване на смърт на повече от едно лице, поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Публикуваме писмото на БАПЗГ без редакторска намеса: 

Взрив и пожар взеха две жертви в "Пирогов"

"Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изказва своето признание, респект и благодарност към бързите, адекватни и смели действия на медицинските екипи, които помогнаха за евакуацията на застрашените от обгазяване пациенти веднага след инцидента с кислородната система във Второ вътрешно отделение на УМБАЛСМ "Пирогов" и по този начин спасиха живота на много хора. За съжаление при тежкия инцидент, вследствие на взривната вълна, двама пациенти загубиха живота си. Изказваме нашето съпричастие и подкрепа към семействата на загиналите в този изключително тежък за всички нас момент.

Благодарим за бързата реакция на служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", ЦСМП - София и МВР, които реагираха професионално и своевременно, и с действията си защитиха работещите и пациентите в болницата от нова опасност. Веднага след инцидента на помощ са се отзовали и граждани, които са помогнали с каквото могат и така с действията си са изразили своята човещината и съпричастие към болката на страдащите.

За пореден път изпъкна добрата колаборация между всички отговорни институции. Лично се отзоваха директорът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, министрите Кирил Ананиев и Младен Младенов, главен комисар Николай Николов.

Борисов за пожара в "Пирогов": Дано не се окаже, че някой е пушил!

Уважаеми журналисти и съграждани, този тежък инцидент показа не само високия професионализъм и отговорност на медиците, пожарникарите и полицаите, съпричастието на обикновените хора. Той показа, че можем да бъдем обединени, да работим заедно, за да преодоляваме трудностите, които се изпречват пред нас и да вървим напред! Нека се отнасяме с уважение и респект към тези, които са избрали професии в името на здравето и живота на всички нас!".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини