Кирил Ананиев: Донорството е свещено дело, което дава живот на хората

  • 23 ноември 2019 19:41

  • 3763
  • 4
Кирил Ананиев: Донорството е свещено дело, което дава живот на хората
© Булфото (архив)

Донорството не е само хуманна кауза. Това е свещено дело, което дава живот на хората.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през по време на церемонията за връчването на първите годишни отличия за донорство и трансплантации в България. Тя се състоя в Народния театър "Иван Вазов". Целта на събитието е всяка година да бъдат почитани всички донори на органи и техните семейства, както и да бъдат отличени лекарите координатори по донорство и лекарите, които извършват трансплантациите. Инициативата е част от Националната кампания на Министерството на здравеопазването "Да! За живот" в подкрепа на донорството.

Ананиев ще присъства на връчването на Годишните отличия за принос към донорството и трансплантацията

Министър Ананиев благодари на близките и роднините, дали съгласие за донорство. "Те имат голямо сърце и знаят каква е цената на живота", каза Ананиев. Той връчи статуетка звезда и благодарствено писмо на 14 семейства, които през годината са взели решение да дарят органите на свои близки. Наградени бяха и медицинските специалисти и координаторите по донорство. "Аз съм убеден, че тези отличия ще станат ежегодни", каза министър Ананиев. Той бе категоричен, че зад каузата на кампанията "Да! За живот" ще застане почти цялото българско общество.

"Нашата кампания надхвърли очакванията, българските граждани станаха съпричастни. Непрекъснато влизат във фейсбук страницата на кампанията, задават въпроси", посочи Ананиев. Той отбеляза, че донорските карти "Да! За живот" се намират навсякъде в областните градове и в общините в страната. С картата се дава възможност приживе да се изрази съгласие за донорство.

Кирил Ананиев: Донорството е един от най-значимите хуманни актове, който няма аналог

По време на церемонията бе обявено, че към момента 1161 български граждани имат надеждата да водят нормален живот - всичките те очакват втори шанс, който е възможен единствено чрез трансплантацията на орган. От 28 държави в ЕС, страната ни заема 28-мо място по брой на трансплантациите, бе припомнено на връчването на наградите. Зад кампанията застанаха законодателната и изпълнителната власт, болници и пациентски организации.

Последвайте канала на

БТА
3763 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ани

2019.11.24 | 07:39

4

АКО МОЖЕМ ДА СПАСИМ НЯКОЙ СЛЕД СОБСТВЕНАТА СИ СМЪРТ, НЕ Е ЛИ И ЕДНО ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ НЕЩА? ЗАТОВА НЕКА НЕ БЪДЕМ ЕГОИСТИ!!!

Прекалено смел или глупав

2019.11.23 | 23:03

3

Икономистчето, което има смелост да оглави здравеопазването, има смелост и дани каже в очите, че сме мръвка...

гражданин

2019.11.23 | 21:32

2

Мутренска подлога...угодлив, некомпетентен, мазен, впианчен...Ще ми говори за морал...плужек някакъв, пуфф!

СДС е сатанински съюз

2019.11.23 | 19:47

1

умъртвил и прогонил от страната 2 милиона българи. Смъртна присъда веднага.

Добави коментар

Водещи новини