Ананиев получи предварителния доклад от болниците, свързани с починалото 3-годишно дете

  • 20 ноември 2019 18:07

  • 4198
  • 5
Ананиев получи предварителния доклад от болниците, свързани с починалото 3-годишно дете
© Булфото (архив)

Министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през получи предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, имащи отношение към случая с починалото в края на миналата седмица 3-годишно дете. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

В хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес.

На база на извършената аутопсия причината за смъртта е изяснена – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

Разкриха причината за смъртта на 3-годишното дете в София

С цел пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през проведе среща с директорите на трите лечебни заведения – СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Към момента и тримата директори са временно отстранени от длъжност до приключване на процесуално-следствените действия по случая. По разпореждане на министър Ананиев временно отстранена е и приелата детето в Педиатрията д-р Елена Георгиева.

Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4198 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
***

2019.11.20 | 19:09

2

И после защо ги бият. Това не са лекари, а изроди и докато не яма претрепани так ще е!

Ку.рю

2019.11.20 | 20:41

5

Па да се научиш и да пишеш, манго, а?

Гражданин

2019.11.20 | 20:32

4

Хайдути

Българин

2019.11.20 | 18:29

1

Подай си оставката Ананиев!

Може ли болници, да нямат спешен кабинет 2019/2020г в Европейска държава ?

Алкохол

2019.11.20 | 19:44

3

И какво е виновен Ананиев, който е от 2 години на поста?

Добави коментар

Водещи новини