САГБАЛ “Шейново” отбеляза световния ден на недоносените деца

II САГБАЛ “Шейново” отбеляза 17 ноември, Световния ден на недоносените деца, като организира театрално представление за своите вече пораснали пациенти и техните родители, съобщиха от болничното заведение.

Моноспектакълът “Аладин и вълшебната лампа” бе представен от актьора Димитър Тодоров пред неонатологичното отделение на болницата.

Служителка на МВР дари апаратура за недоносени бебета на кюстендилската болница с пари от своя книга

“Избрахме тази приказка, защото тя е разказана не от Шехерезада, а от този, който я знае най–добре – Духът на лампата. И това е така, защото кой друг, ако не духът, би могъл да оцелее от онези далечни приказни времена, та чак до наши дни.”, каза Димитър Тодоров.

Статистиката отчита, че броят на преждевременно родените бебета в България всяка година е над 6000. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна превенция са преодолими.

През 2017 г. във II САГБАЛ “Шейново” преждевременно са се родили 116 бебета при общо родени 2357 деца или близо 5%.

По отношение на пренаталната детска смъртност (ПДС), която за 2017 г. за страната е около 6,5–7 на 1000 новородени, за същата година “Шейново” отчита - 2,5 на 1000, което поставя болницата на нивото на високоразвитите европейски страни.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет