БЛС иска потребителска такса за преглед при личните лекари

13 ноември 2019 11:33

БЛС иска потребителска такса за преглед при личните лекари
© Pixabay
918 3

От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват да се плаща 1 лев потребителска такса и за преглед на децата при личните лекари, а държавата да доплаща на лекарите останалите 1,90 лева, както е при пенсионерите.

Това съобщи зам.-председателят на Лекарския съюз доктор Николай Брънзалов преди преговорите със Здравната каса по Националния рамков договор: "Това с потребителската такса е написано в такива разпоредби, които ще изискват допълнителна работа и ние отдавна настояваме да няма освободени от потребителска такса. Не разбирайте, че искаме такава от всеки. Но вариант, примерно, е да се поема, както е към момента за пенсионерите и за здравноосигурените лица над 65 година, една част от тях 1 лев, а останалата част за сметка на бюджета. Мисля, че е приемливо и трябва да се преразгледа. Въз основа на нашите практики, където има повече деца, все пак детското здравеопазване, нали всички казваме, че е приоритет. Колегата, който изповядва тази специалност и работи по цял ден, той също има съответните разходи, а не получава потребителска такса, което за нас е несправедливо".

БЛС: Разтревожение сме от решението на съда в Сливен по казус с неваксинирано дете

Идеята ще се обсъди по време на преговорния процес по рамковия договор, инфпрмиа БНР.

От Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари настояват в писмо потребителската такса да е задължителна за всеки.

Десислава Станева
918 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.11.13 | 20:31

3

Искайте си парите от държавата, щом е за сметка на бюджета, защо ги и скате от пациентите?

2019.11.13 | 12:03

2

Искаме забрана за задължителното записване за лични лекари! Който иска да има личен лекар да си му плаща сам! Заведени като еднолични търговци те станаха най наглите и алчни търгаши! Хиляди хора си отидоха от този свят заради неадекватно лечение от личните лекари но на никой в държавата не му пука!

Има такава държава !

2019.11.13 | 11:58

1

И сега при преглед за малки и големи таксата е 3 лева.Но касови бележки не се издават .

Добави коментар

Водещи новини