Едва 13 са донорите у нас за тази година

  • 19 октомври 2019 09:21

  • 398
  • 1
Едва 13 са донорите у нас за тази година
© БНТ

По критерий на Евротрансплант донорите у нас трябва да са 10 на 1 милион българи. Миналата година общо са били 16, до този момент през 2019 година те са едва 13. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов” по БНТ Росен Иванов - изпълнителен директор на агенция "Медицински надзор".

Той коментира темата с донорството у нас заедно с Стефан Тамбуев - първият българин с белодробна трансплантация във Виена.

Росен Иванов описа причините, поради които броят на донорите у нас е толкова нисък:

"Проблемът е в това, че са малко донорите. След това имаме проблем с активността на координаторите по донорството в болниците, които са донорски бази. Говоря за активност, която към момента не може да се контролира, надявам се в близко бъдеще това да се случва. Проблем също така е и недобрата информираност на обществото. Имаме малко над 20% откази на близки за донорство."

Стефан Тамбуев разказа за трансплантацията на бял дроб във Виена, която е претърпял през 2014 година, предаде БНТ.

"Трансплантацията се състоя във Виена през януари 2014 година. След като се осъществи, много хора започнаха да ме поздравявам, че съм герой, който е претърпял всичко това. Но в случая герои са лекарите."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
398 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Другар

2019.10.19 | 10:27

1

Другари нека всички от БСП се включим в донорската кампания. Всекимо според възможностите - един да даде сърце, друг бял дроб, трети бъбреци. Всекимо според потребностите!

Добави коментар

Водещи новини