Бивш шеф на "Пирогов": За да има 200 млн. повече, трябва да се вдигне здравната вноска

Протестите на здравните специалисти са полезни, защото се обръща внимание на финансирането в здравеопазването, каза пред БНР доц. Спас Спасков – бивш директор на болница "Пирогов".

По думите му средствата в системата са сравнително малко, но за да станат повече, всички ще трябва да отделят повече, като се увеличи здравната вноска. Според него обаче това не е рационално.

За обещаните 200 млн. лв. за системата той коментира: "200 млн. е едно хубаво желание. Бих пожелал да не са 200, а 500 млн. или 1 млрд. Въпросът е какво се крие зад това желание. Крие се това, че в такъв случай трябва да бъде повишена здравноосигурителната вноска. Ние като граждани готови ли сме да преглътнем това – най-вероятно отговорът е не. Приходите в НЗОК се реализират от нашите вноски, те не са вързани с бюджета на страната".

По думите му при каквато и да е система за определяне на възнагражденията протестиращи ще има: "Няма как да стане така, че всички да бъдем доволни от нещо. Винаги ще има недоволни".

Доц. Спас Спасков препоръча реална реорганизация на системата на здравеопазването, за да може разпределението на средствата да става по по-коректен начин.

Той е категоричен, че болничните легла в България съответстват на европейските стандарти и не са повече отколкото в европейските страни. Можем да кажем, че има раздробяване на болниците, добави докторът и каза: "Основната причина за това е, че се задържа прекалено дълго съществуването на държавните и общински болници и не се тръгна към приватизация и се появиха частни болници. Задържането на ненужните общински и държавни звена е нещото, което трябва да се преодолее".  

Не подкрепяме днешния протест на здравните специалисти, каза от своя страна Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб".

Тя обясни: "Медицинските сестри и другите медицински специалисти се нуждаят от достойно заплащане, но считаме, че този протест, организиран така, в този момент, се явява всъщност едно неефективно и закъсняло действие, в което няма някакъв определен смисъл освен отчитане на дейност".

В предизборни времена се обещава какво ли не, изказа мнение Георгиева относно обещаните милиони.

Дори да се дадат 200 млн., аз като бивш член на Надзорния съвет на НЗОК ще кажа, че те ще потънат в каца без дъно, категорична бе тя и отбеляза, че е необходим активен контрол.

Коментари

  1. 2019.10.07 | 13:45

    И 10 млрд. да дадат крадливите доктори ще ги откраднат като досега. Частните болници са на доктори, не на Цветан Цветанов.

  2. 2019.10.07 | 13:40

    Или да има по-добра събираемост.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет