Медицински сестри на протест за по-високи заплати

Медицински сестри излязоха днес на протест в Карлово с настояване за по-високи заплати. Сега възнагражденията са между 720 и 750 лева.

На митинга, организиран от Асоциацията на българските медицински сестри, са техни колеги от София, Пазарджик, Кърджали и Пловдив.

"Не сме получавали средства от клинични пътеки, заплатите ни са унизително ниски, работим допълнително и сме потънали в заеми, за да издържаме семействата си", казаха медицинските сестри  в оставка от детското отделение на карловската болница, които са подкрепени и от лекарите. "Категорични сме, че няма да отстъпим от исканията си", каза Щилияна Димитрова, цитирана от БНР.

"Междувременно ни предлагат увеличение на заплатите, което не ни устройва. Искрено се надяваме, че ще бъдат изпълнени нашите искания, защото ние, както и обществеността се нуждаем от това да има детско отделение, защото обслужваме много голям район в Карлово, хората са със скромни финансови възможности и би било убийствено, ако се наложи, да пътуват до Пловдив."

В понеделник се очаква оставки да подадат и сестрите от вътрешното отделение. Крайно време е здравеопазването да престане да бъде здравеопасно, заяви на протестния митинг Мая Илиева, председател на асоциацията на българските медицински сестри. По думите й, моделът в лечебните заведения чрез търговски дружества е порочен и средствата не се разпределят адекватно.

"Тези пари отиват в едни хора, в едни определени завода за сметка на нас - медицинските специалисти, вас, пациентите и те стават милионери, за  сметка на всички останали. Това е истината за здравеопазването в България".

Мая Илиева обвини синдикатите в здравеопазването, че не защитават съсловието.

Шест сестри от детското отделение на Общинската болница подадоха на 13 септември предизвестия за напускане. Подкрепиха ги трима лекари от същото отделение. Ръководството на болницата обяви, че заплатите ще бъдат увеличени от 1 октомври със 100 лева, като всеки месец ще има и допълнително материално стимулиране. Сестрите обаче настояват минималната заплата да бъде фиксирана на 950 лева. Очаква се към протеста  им да  се присъединят медицински  сестри от други градове в страната.

КНСБ подготвя национален протест на медиците и специалистите по здравни грижи на 7 октомври в София. Съсловието ще протестира срещу ниските възнаграждения, недостига на кадри, липсата на млади специалисти и на диференцирано заплащане в сектора.

Синдикатите и професионалните организации настояват за стартови заплати от 900-950 лева за медицинските специалисти и 1 100-1 200 лева за лекарите. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров и изрази мнението си, че целта е постижима на два етапа - от есента и от пролетта с новия бюджет.

Коментари

  1. 2019.09.28 | 22:07

    БРАВО! И НИЕ ПАЦИЕНТИТЕ ВИ ПОДКРЕПЯМЕ.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет