Уникална за страната двойна робот-асистирана операция извършиха уролози в Плевен

  • 30 август 2019 17:42

  • 1839
  • 0
Уникална за страната двойна робот-асистирана операция извършиха уролози в Плевен
© Gettyimages (архив)

Уникална за страната двойна робот-асистирана операция извършиха уролози в Плевен, съобщиха от лечебното заведение.

Урологичният екип в УМБАЛ "Света Марина" е оперирал 57-годишен пациент с две злокачествени заболявания - карцином на простатата и тумор в левият бъбрек. Доц. д-р Николай Колев и д-р Боян Атанасов, които имат натрупан опит в прилагането на минимално инвазивната хирургия, решават да извършат необходимите две операции на един етап с роботизираната система от последно поколение за отстраняване на цялата простата и отстраняване на засегнатата от тумора част от бъбрека. Част от екипа е и урологът д-р Александар Ванов, както и анестезиолозите доц. д-р Камелия Цветанова и д-р Диана Саръиванова.

Според уролозите с конвенционална хирургия това не би могло да бъде направено на един етап, поради необходимост от два големи разреза, дълго оперативно време и свързания с операцията травматизъм. При конвенционалната хирургия всичко това би довело до по-бавно възстановяване на пациента и риск от усложнения.

Коментарът на доц. Николай Колев и д-р Боян Атанасов по повод на предимствата на роботизираната хирургия пред конвенционалната е, че с робот операцията е извършена за четири часа, при минимална кръвозагуба, а на следващия ден пациентът е бил в отлична кондиция и раздвижен.

От януари 2019 година в Плевен се прилага роботизирана хирургия.

БТА
1839 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини