Висше специализирано образование по хомеопатия поискаха представители на НПО

Висше специализирано образование по хомеопатия поискаха представители на Националната пациентска организация "Лечение с хомеопатия". Според тях сега хомеопатия имат право да практикуват всички лекари магистри, дори и тези, които току-що са се дипломирали. Това посочи Виктор Попов, председател на пациентската организация, предаде БТА.

Тя е създадена на 15 април тази година. Датата не е случайна, избрано е времето, в което по света се отбелязва Седмицата на хомеопатията и рождената дата на Самуел Ханеман, основател на хомеопатията.

Сдружението си поставя за цел постигането на по-високо ниво на лечението с хомеопатия у нас. Учредители на организацията са седем души пациенти, които се лекуват с хомеопатия.

Според Попов един от основните проблеми в България е липсата на специализирана подготовка на лекарите. По думите му единственото обучение, което те преминават, са специализирани курсове, които според него нямат нищо общо с цялостно обучение, каквото е това по традиционна медицина. Попов даде пример с Индия, за която посочи, че хомеопатията е част от държавната политика, изучава се пет години, след което се специализира още три и половина половина. Съществуващите колежи там били 85.

"Условието, без което не може да се осъществи високо качество на хомеопатичното лечение, е създаването на висше специализирано образование по хомеопатично лечение", заяви Попов.

От сдружението настояват и за отмяна на чл. 167, ал. 2 от Закона за здравето, с който се дава право на всеки медик да предписва хомеопатия. Една от непосредствените задачи, които си поставят учредителите, е организирането на национална конференция: "Проблеми на хомеопатията в България и перспективи" с участието на лекари хомеопати и представители на държавата. "Не е възможно смислово да се промени тази разпоредба от закона, ако няма визия за развитие на хомеопатията", коментира Попов.

Коментари

  1. 2019.08.11 | 18:51

    какво образование бе, това си е чисто шарлатанство ......

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет