Д-р Маринова: Губим потенциални донори заради липса на детекция в болниците

  • 09 август 2019 08:27

  • 343
  • 0
Д-р Маринова: Губим потенциални донори заради липса на детекция в болниците
© Кадър: БНТ

Проблемите на донорството у нас са много, те са натрупвани с години. Много е важно да ги сложим на масата, да ги дефинираме един по един и да направим план и мерки за тяхното решаване. Детекцията на донори е един от най-големите проблеми - установяването на пациенти в мозъчна смърт. Няма донор детекция в болниците и потенциални донори биват изгубвани. Това заяви по БНТ д-р Сибила Маринова, анестезиолог от болницата във Велико Търново и координатор по донорство.

Обществото не е отговорно за това, което се случва, не бива да му се прехвърля отговорността. Гражданско право на всеки е както да може да бъде донор, така и да откаже, допълни д-р Маринова.

В България има отделения и клиники, които работят на минимум като бройка, което утежнява нашата работа. По отношение на координаторите - те трябва да бъдат избирани по определени критерии, а не да бъдат назначавани, допълни медикът.

Работещите координатори сме малко. Трябва да се работи по различен начин, за да се променят нещата. Нужна е единна система за работа във всички болници, които са донорски бази, каза още д-р Маринова.

Последвайте канала на

Novini.bg
343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини