Австрия спира белодробните трансплантации на чужденци

Австрия спира трансплантациите на чужденци. Илияна Христова засега остава последната българка, трансплантирана с бял дроб във Виена. Това съобщи изпълнителният директор на ИА " Медицински надзор" Росен Иванов за БТВ.

Операцията на Христова беше първа за български пациент след 2-годишно прекъсване. Нуждаещите се и близките им многократно протестираха с искания здравните власти у нас да намерят алтернатива, като някои от чакащите междувременно починаха.

Иванов посочи, че България води преговори преговори с Германия и клиники в други европейски държави, но до този момент конкретен резултат няма. Това поставя под ново изпитание българите, чакащи за белодробна трансплантация. Такава операция към момента не се извършва в България и единствената надежда остава чужбина. Обучението зад граница на български лекари и сестри продължава.

Коментари

  1. 2019.08.07 | 15:23

    Нали нашите лекари, които имат притенции за голямо, огромно заплащане, защото много били учили, специализирали, не се научат на тези операции! Онкоболни ходят в Турция, Германия, Австрия и др., защото нашите лекари са "приучили" горките ! Интересно защо болните ни политици -Ст.Данаилов, Вежди и много други ходят на лечение на Запад, а ни убеждават, че България разполага с "изключително" добри специалисти и най-новите в света медикаменти за терапия....!!!??? Защо ли......???

    1. 2019.08.07 | 20:15

      Колкото и да ви се обяснява на вас, никога няма да вденете, защото не сте особено интелигентен. Медицина се прави с МНОГО пари! В България се отделят смехотворни суми за тази цел! За да имаш качествено здравеопазване е необходимо модерно оборудване. Как може да очаквате резултати с такова на 30 години и повече. Във всяко средно статистическо малко градче в западна Европа разполагат с много повече томографи, ЯМР, ускорители и т.н. от всички болници взети заедно в столицата София. Само за ваше сведение, ако може някак си да доловите разликата, знайте че в Австрия, която е с 8 700 000 човека население(срещу 7 100 000 за България) бюджета за здравеопазване превишава българския 18 ПЪТИ!!!!!!!!!!!! А Австрия не е най-развитата държава в Европа!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет