Три донорски ситуации през юли спасиха живота на 12 тежкоболни

  • 02 август 2019 20:21

  • 463
  • 0
Три донорски ситуации през юли спасиха живота на 12 тежкоболни
© gettyimages

Три донорски ситуации през юли дадоха шанс за живот на 12 тежкоболни. Органите, за които нямаше подходящи пациенти у нас, бяха дарени в чужбина по линия на "Евротрансплант".

Въпреки положителната тенденция, общият брой на трансплантациите у нас остава нисък. От началото на годината е имало 9 донорски ситуации, при които 20 наши сънародници и четирима пациенти в чужбина получиха възможност за пълноценен живот.

Броят на донорските ситуации до момента е съизмерим с този от предходните години – общо 16 за миналата и 19 за 2017 г.. Чакащите са над 1000 – в пъти повече от трансплантираните.

Цялото семейство на Валя Огнянова е свързано с донорството и надеждата за трансплантация. Първо баща ѝ, а през 2006 г. и самата тя се включва на хемодиализа, година по-късно и големият ѝ син. След 11 години диализа, големият ѝ син е трансплантиран на 10 април тази година. „Очите му са други, очите му светят. Усмихва се, не си брои глътките вода. Мисли за утре”, каза Ваня Огнянова пред БТВ.

Неочаквано, скоро след щастливата развръзка на диализа е включен и малкият син. Броят на трансплантациите у нас е най-ниския в Европейския съюз. За пълноправно членство в Евротрансплант са необходими поне 70 операции годишно.

Новата Агенция "Медицински надзор" съобщава, че наскоро сме сключили споразумение с още една организация за донорство. Възможностите ни да заявим органи обаче са ограничени, защото нямаме медицински самолет. „Тук е въпросът, че трябва да реагираме бързо. Нещо, което в момента не можем съвсем да го направим, поради технически причини. Необходим ни е самолет, въздушен транспорт изобщо, не всеки път можем да наемаме такъв”, заяви Росен Иванов, изпълнителен директор на ИА "Медицински надзор".

За да купи самолет за медицински цели, агенцията ще кандидаства по европроект. „Благодаря на родителите на момчето, които дариха органите и спасиха живота на големия ми син. Едно голямо благодаря!”, каза Валя Огнянова.

Предвижда се нова организация на процеса и обучение на лекарите с водеща роля при донорска ситуация. В началото на юли здравният министър Кирил Ананиев представи проект на Национална програма за насърчаване на донорството. Основните мерки са подобряване на координацията с болниците, които установяват донори и популяризирането на донорството в обществото.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини