11 лекари от 3 болници в Стара Загора спасиха дете

11 лекари от 3 болници в Стара Загора с общи  усилия успяха да спасят живота и ръката на 5-годишно дете, съобщава Нова телевизия.

Малкият Георги от Казанлък вече е добре, след като стъкло прерязва артерия, сухожилия и нерви на дясната му ръка.

Преди седмица състоянието на 5-годишния Георги е критично, но днес усмивката отново грее на лицето му.

Инцидентът се случил вкъщи, докато Георги играел със сестра си на криеница.

„Ударих се в едно стъкло и се порязах”, разказва Георги.

Детето получава изключително сериозна травма на ръката и е транспортирано в Стара Загора.

„Може да се опише като тежка травма, прорезна, като парциална ампутация за съжаление през китката, дланта и предмишница, с неправилна форма, с много фрагментации на реновата площ и за съжаление доста тежко увредени основни структури на китката и ръката”, обясни д-р Павел Атанасов.

„На практика до коста бяха достигнали, като проникване отделните разрези, които, за съжаление, се бяха обединили в една обща рана”, обясни д-р Антон Елкин.

„Първото, което ни направи впечатление, че бяха много притеснени близките. Уплашени. Раната кървеше, въпреки че я бяха превързали в Казанлък”, разказва д-р Иван Неделчев.

„Успяхме по някакъв начин да успокоим родителите”, допълва д-р Исам Ал Атар.

Детето е било с реална опасност за живота. Срязани са сухожилия и нерви на ръката, а  заради срязана артерия е загубило и много кръв.

„Реално погледнато, детето беше в един хеморагичен шок. Той е шок, който се дължи на масивна кръвозагуба. Тъй като това е малко дете. Обемът изобщо на циркулиращата кръв в едно здраво дете не е голям, а при артериална травма имаме масивна кръвозагуба. Сама по себе си една такава кръвозагуба, може много бързо да коства живота на едно дете. Изобщо на всеки един човек”, обясни д-р Антон Елкин.

„При тази голяма травма, опасността беше на лице. За негово щастие направихме всичко необходимо, цял мултидисциплинарен екип, за което, малкият Георги днес е вкъщи с ръчичка жив и здрав”, обяснява д-р Павел Атанасов.

Събират се лекари от две болници. Координацията става изключително бързо и започват 5 часова операция.

„Всяка една такава операция е голямо предизвикателство. Анатомичните, физиологичните особености при децата, тъй като техният организъм е не напълно узрял има си специфика на всяка една интервенция като необходимост за провеждане. И колкото и да сме професионалисти винаги си има малко нотка на притеснение при всеки един от нас”, обяснява д-р Елкин.

„Съдовите структури са значително малки. Говорим за 2-3 милиметра съдове, които се работят под микроскопски контрол, много екзактно, бавно и всяка грешка би коствала голяма травма и загуба евентуално на крайника”, обяснява д-р Павел Атанасов.

На петия ден след инцидента, детето е изписано от отделението по „Съдова хирургия“ с възстановен 95% двигателен обем на ръката. А малчуганът коментира, че вече е приятел с лекарите.

„Много, много благодаря на лекарите, които ми спасиха ръката”, заявява Георги.

Коментари

 1. 2019.06.16 | 08:08

  Единадесет лекари. Как се събраха над една ръчичка, не е ясно. А този с брадата на снимката не е чак толкова кадърен.

  1. 2019.06.17 | 14:23

   ей сульо това момче ми е племенник, тази вечер когато се случи бях там й видях колко бяха, така че не ми пиши глупости , защото си безмозъчен боклук.
   А този с брадичката е на светлинни години акъл й опит, затова не се излагай , х*й умрял

 2. 2019.06.15 | 12:51

  беше нормално за лекарите-да спасяват животи и здравето на хората,без да пишат медиите за това като голямо геройство. Сега сме жалка картинка.

  1. 2019.06.15 | 13:38

   ..по соц-а нямаше да успеят тези лекари, защото болниците бяха кочини, нямаше оборудване, нямаше нищо.И не виждам причина една добра новина да не намери място в ежедневието ни.А тъпите тролове като теб, заминавайте за Северна Корея, там още е соц, и такава травма като тази щеше да завърши зле.

 3. 2019.06.15 | 11:17

  Браво! Да можеше и с възрастните да се отнасят професионално, а не като към ходещи банкомати. ;(

 4. 2019.06.15 | 09:22

  Велики хора,затова хората казват,че медицината е призвание.

 5. 2019.06.15 | 09:11

  БРАВО!!!!!!! Да си горд с такива колоси в медицината.

 6. 2019.06.15 | 09:09

  Дълбок Поклон на лекарите от Стара Загора,спасили малкият палавник...!!!Да са живи и здрави,а малкият като порасне,да ги събере на голямо и весело тържество...:)!

 7. 2019.06.15 | 09:07

  Едно голямо БРАВО на целия екип!!! Нека дните ни започват с такива хубави новини! Малкия Георги да е здрав,жив и жизнерадостен!

 8. 2019.06.15 | 08:54

  Едно голямо браво на тези достойни българи,да бъдат живи и здрави

 9. 2019.06.15 | 08:50

  Браво на лекарите!!!!
  Ето това се казва новина!!!
  Да ви е жив и здрав малчугана!!!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет