Безплатни прегледи за профилактика на внезапна сърдечна смърт започват в Александровска болница

  • 13 юни 2019 12:05

  • 528
  • 0
Безплатни прегледи за профилактика на внезапна сърдечна смърт започват в Александровска болница
© Pixabay

В рамките на информационната кампания "За всеки един удар на сърцето", в Александровска болница ще се извършват безплатни прегледи за профилактика на внезапната сърдечна смърт. Това съобщиха от лечебното заведение.

Консултациите и прегледите ще бъдат в периода 17 - 21 юни, от 8.00 до 16.00 ч., в Центъра за електрокардиостимулация и електрофизиология към Клиниката по кардиология и в приемно-консултативния кабинет на клиниката. Не се изисква направление от личен лекар, но е необходимо предварително записване на тел. 02/ 9230 339.

От прегледите могат да се възползват и пациенти с ритъмни нарушения, рецидивиращо предсърдно мъждене, камерна тахикардия и сърдечна недостатъчност, които се нуждаят от имплантация на кардиостимулиращо устройство.

Над 70 000 българи годишно умират от сърдечно-съдови заболявания, а 70 на сто от фаталните инциденти са причинени от внезапна сърдечна смърт. До 40 на сто от пациентите в риск от внезапна сърдечна смърт могат да бъдат спасени, ако навреме им бъде поставен имплантируем кардиовертер дефибрилатор, който разпознава нарушенията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при необходимост, включително и ако сърцето спре.

Сърдечни аритмии могат да се явят при напълно здрави хора и да са невинни по характер, но в някои случаи могат да бъдат знак за сериозно заболяване. Тревожни признаци са аритмия, съпроводена с болка в гърдите, слабост, замайване, силна умора. Сред най-опасните аритмии са камерното мъждене и трептене. При някои пациенти сърцето е напълно здраво, но имат вроден дефект в проводната система. При тях също може да настъпи сериозна и дори фатална аритмия.

Последвайте канала на

Novini.bg
528 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини