Безплатни прегледи за профилактика на внезапна сърдечна смърт започват в Александровска болница

В рамките на информационната кампания "За всеки един удар на сърцето", в Александровска болница ще се извършват безплатни прегледи за профилактика на внезапната сърдечна смърт. Това съобщиха от лечебното заведение.

Консултациите и прегледите ще бъдат в периода 17 - 21 юни, от 8.00 до 16.00 ч., в Центъра за електрокардиостимулация и електрофизиология към Клиниката по кардиология и в приемно-консултативния кабинет на клиниката. Не се изисква направление от личен лекар, но е необходимо предварително записване на тел. 02/ 9230 339.

От прегледите могат да се възползват и пациенти с ритъмни нарушения, рецидивиращо предсърдно мъждене, камерна тахикардия и сърдечна недостатъчност, които се нуждаят от имплантация на кардиостимулиращо устройство.

Над 70 000 българи годишно умират от сърдечно-съдови заболявания, а 70 на сто от фаталните инциденти са причинени от внезапна сърдечна смърт. До 40 на сто от пациентите в риск от внезапна сърдечна смърт могат да бъдат спасени, ако навреме им бъде поставен имплантируем кардиовертер дефибрилатор, който разпознава нарушенията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при необходимост, включително и ако сърцето спре.

Сърдечни аритмии могат да се явят при напълно здрави хора и да са невинни по характер, но в някои случаи могат да бъдат знак за сериозно заболяване. Тревожни признаци са аритмия, съпроводена с болка в гърдите, слабост, замайване, силна умора. Сред най-опасните аритмии са камерното мъждене и трептене. При някои пациенти сърцето е напълно здраво, но имат вроден дефект в проводната система. При тях също може да настъпи сериозна и дори фатална аритмия.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Болници

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет