Мая Манолова: Министър Ананиев не е в позиция да назидава

Министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през не е в позиция да назидава. Това посочва омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на в отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

"Уважаеми господин Ананиев, вчера пресцентърът на Министерството на здравеопазването разпространи Ваше „открито” писмо до мен. Най-интересното в него намирам накрая, където пишете, че не искате извинение за хаоса. Уважаеми господин Ананиев, като министър не сте в позиция да искате. Не сте в позиция да назидавате. Министрите са в позиция да дават на обществото. Министрите са слуги, а не господари на тези, които са ги избрали и от чиито данъци получават заплатите си", казва Манолова.

"Що се отнася до хаоса, тук съм съгласна. Виждам хаоса не само на протестите на медиците, виждам го в жалбите на гражданите до омбудсмана всеки Божи ден. Не аз или гражданите сме източник на хаос в системата на здравеопазването. И да искаме, не можем да го създадем, защото не ние издаваме наредби, постановления, закони и административни актове. Източникът на хаос в която и да е сфера на държавното управление може да бъде само един – този, който има властта да го направи. Името му сега е Кирил Ананиев", посочва Манолова.

"Оправдавате се с това, че болниците са търговски дружества. Нима не го знаехте, когато щедро, заедно с премиера Борисов, обещахте 50 милиона лева за повишаване заплатите на медицинските специалисти, така че от 1 юни т.г. да бъде постигнато стартово възнаграждение от 950 лева, както е регламентирано в колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ (http://news.bnt.bg/bg/a/otpuskat-50-mln-leva-za-povishavane-zaplatite-na-meditsinskite-sestri). Като Ви пречат търговските дружества, защо не променихте статута им досега? Или пречат само понякога, когато е удобно, а пък в други случаи не пречат, даже помагат", казва още омбудсманът.

"Изглежда, че Ви пречат не само търговските дружества. Пречеха Ви дълговете на болниците и даже самите болници, пречеха Ви лекарите, сестрите и специализантите, пречеха Ви дълговете на НЗОК към чужди болници, пречеше Ви предишният управител на НЗОК и по-предишният, пречат Ви новите лекарства и реекспортът на лекарствата, пречат Ви фирмите, внасящи лекарства и изотопи, пречеше Ви Фондът за лечение на деца, трансплантираните и чакащите за трансплантация. Сега се оказа, че и омбудсманът Ви пречи. Впрочем това, че Ви преча, приемам като признание и висока оценка. Аз получавам заплата, за да Ви преча всеки път, когато не провеждате добро управление и застрашавате правата на гражданите", заявява Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

"Като стана дума за гражданите, страх ли Ви е от тях? Защо не се изправите очи в очи с медиците и да им кажете, че не можете да изпълните исканията им? Защо не приехте да участвате лично поне в един разговор с протестиращите във Враца, Ловеч, Стара Загора, Бургас, Видин и в другите градове медици? Лесно е да се разпореждате зад дебелите стени на министерския си кабинет. Когато обаче стане напечено, предпочитате да се скриете – кога зад парламента, кога зад премиера, кога зад заместничката Ви, изпратена да „опита“ вкуса на врачанските яйца", заявява омбудсманът.

"Оправданията, изложени в писмото Ви, не се приемат. Времето за това отдавна отмина", добави тя.

По думите ѝ сега е време за резултати. "Вашите са видими – виждат се по протестите на сестрите, фелдшерите, педиатрите и психиатрите в цялата страна, виждат се по емиграцията на лекарите, по липсата на общопрактикуващи лекари, по десетките съдебните дела на болници срещу НЗОК, по епидемиите от вирусен хепатит и морбили, по дефицитите на лекарства и на радиоизотопи, по жалбите на пациентите и още, и още.
Обществото очакваше от Вас реформа, а получи само неизпълнени обещания.
Уважаеми господин Ананиев, празните обещания и раздаването на субсидии не са реформа. С тях си купувате политическо време", казва Манолова. 
"Накрая – да се върнем към конкретното и да повторим. За тези, които забравят:
Обещахте до 25 април т.г. да поставите на сайта на МЗ проект на закон за изменение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. Можете да си припомните собствените обещания в звуковия файл (от 1:14:00 мин. след началото на записа – https://we.tl/t-SGqKlez1bf) от официалната Ви среща с медицинските специалисти.
Обещахте до 10 май т.г. да изготвите нова методика за формиране на работните заплати, която да обсъдите на среща с протестиращите", казва още Манолова.

"Днес е 12 юни и до момента никой не е видял проекта освен Вас и Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. (https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/kiril-ananiev-ima-politicheska-volya-za-uvelichava/) И отново да Ви повторя: Обещахте всички медицински специалисти да получат минимална работна заплата в размер на 950 лева и това да се види във фишовете заплати още на 1 юни. Кога, господин Ананиев, според Вашия календар ще настъпят 25 април, 10 май и 1 юни? За финал едно обещание от мен към Вас. Няма да Ви оставя на мира! Няма да Ви дам и един ден почивка, докато не решите най-наболелите проблеми на здравната система. И не се съмнявайте, че ще изпълня това обещание", посочва Манолова.

Коментари

 1. 2019.06.16 | 21:39

  Защо разсъждавате толкова едностранчиво? Здравната каса трябва да обслужва и частните болници. Парите за здравеопазването, като цяло са от Здр. Каса, а това са нашите пари от вноски. Защо ние вносителите да се лекуваме само в западнали и лошо управлявани Държавни болници? Всички Болници, трябва да са търговски дружества, като се поддържат от здравните пътеки на Здр. Каса. Тези болници, които предлагат по добри условия и екстри за пациентите спрямо стандартните , могат да искат и допълнително заплащания от пациента. Така се създава здравословна конкуренция. Ако на персонала не им харесват възнагражденията , да си създадат профсъюз и да стачкуват, но не срещу държавата, а срещу работодателя, сиреч болницата. Но, за такова нещо, трябва да се създадат стандарти и Добра медицинска практика за всяка клинична пътека, а Лекарският Съюз се ослушва за такова нещо. Въобще, Мая Манолова понятие няма от това , а само се плъзга самодоволно, менторско адвокатски, но неефективно по този фундаментален проблем.

 2. 2019.06.13 | 09:46

  Ананиев дръж си на думата !Казана дума хвърлен камък.Не се прави на ущипан а си изпълни обещанието към медицинските сестри!Или си върви!

 3. 2019.06.12 | 16:44

  Г-ЖО Манолова ,велика си, велика и неудържима срещу неправдата ,за законносттоа и за справедливостта Този тутманик кирилчонеблагонадежно продажно говедо ,отдавна трябваше да си ходи заради мънканията си и неспособността да бъде ръководител на ведомство.Болниците трябва да бъдат държавни и касата трябва да обслужва само държавни болнични заведения .Който иска да развива частна болнична практика да се оправя

  1. 2019.06.12 | 21:15

   Реформите представляват не действия, насочени към подобряване на качеството на лечението, а въвеждането на все по-подли и нехуманни форми за масовизиране на скубането на пари от нещастните болни

 4. 2019.06.12 | 21:05

  Те дискриминират хората с направления, карат ги да чакат с месеци, не им провеждат необходимите процедури. А вземат парте от НЗОК. Защо тогава ги лицензират за НЗОК? За сигурен доход?! НЕКА ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ САМО ОТ ЧАСТНОТО, ЩОМ СА ЧАСТНИ БОЛНИЦИ!!!!

 5. 2019.06.12 | 16:47

  Болниците със статут на търговски дружества и частните болнични заведения са основната причина за хаоса и безобразията в здравната система Срещу това трябва да се бори народа

  1. 2019.06.12 | 20:58

   Опитайте се да попаднете на лекар, за да лекувате дериозна болест. Двата прегледа при специалист и 4-те евентуално дни на системи в болница са гавра с живота.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет