Нова семейна стая за недоносени деца изграждат в Русе

  • 15 май 2019 20:12

  • 283
  • 0
Нова семейна стая за недоносени деца изграждат в Русе
© pixabay

Започва изграждането на нова семейна стая в Русе, съобщава Фондация "Нашите недоносени деца".

Поводът е Световният ден на кенгуру-грижата, заради който между 13 и 19 май над 20 неонатологични отделения у нас отварят вратите си за родители и техните недоносени деца. Световната здравна организация дефинира кенгуру-грижата като грижа за новороденото дете, осъществявана чрез допир кожа-до-кожа с родителя, още от най-ранен етап, посочват от Фондацията и допълват, че практиката има редица научно доказани терапевтични ползи както за бебето, така и за родителите. Кенгуру-грижата подобрява температурната регулация, сукателните умения и развиването на привързаност към майката при всички новородени, независимо от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично състояние.

От Фондация "Нашите недоносени деца" посочват и че кенгуру-грижата има благоприятно влияние върху дихателната и сърдечната честота, благодарение на нея се намалява възможността от заразяване с вътреболнична инфекция и се повишава възможността бебетата да бъдат изписани по-рано от неонатологичните отделения. Практикуването на кенгуру-грижата има дългосрочни ползи за цялостното развитието на детето, като развитие на мозъка и когнитивните функции, подобряване на двигателните умения и невромоториката.

В България всяка година преждевременно се раждат над 6 000 бебета, посочват от Фондацията. Те допълват, че у нас кенгуру-грижата все още не е масово наложена практика, поради което фондация "Нашите недоносени деца" полага усилия да приближи грижите за недоносените бебета и болните новородени до европейските стандарти и препоръки за качествена грижа.

Фондацията информира и обучава участниците в осигуряването на грижа за преждевременно родените бебета в прилагането на метода у нас, като част от тези усилия е отбелязването на Световния ден на кенгуру-грижата.

Мая Йорданова
283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини