УС на БЛС с позиция за протестите в страната

  • 24 април 2019 17:59

  • 335
  • 0
УС на БЛС с позиция за протестите в страната
© Булфото (архив)

На свое заседание УС на БЛС (което се проведе на 24.04.2019 г.) прие позиция по повод протестите на медицински работници в страната.

Това съобщиха от пресцентъра на Български лекарски съюз. Публикуваме позицията на БЛС без редакторска намеса:

"През последните месеци сме свидетели на поредица от протести – тези на професионалистите по здравни грижи от страната , а от началото на месец април - на педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев". БЛС е категоричен, че не това е начинът да се реши задълбочаващият се с години проблем за остойностяване на труда на здравните специалисти. Единственият начин за публично финансиране на здравеопазването в България е през НЗОК, а финансирането на отдалечените региони е отговорност на Министерство на здравеопазването чрез програмата за лечебните заведения, работещи в неблагоприятни условия.

БЛС се солидализира с изказаните от нашите колеги педиатри от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" проблеми. Те има възможност и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на КП в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната.

БЛС настова да бъдат предприети следните действия:

1. В спешен порядък да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в Педиатрията. Ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения.

2. БЛС настоява за увеличаване на цените на медицинските дейности (особено за педиатричните пътеки) още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018, като за тази цел се използва резерва на НЗОК.

3. Изплащане на т. нар. „надлимитна дейност“ на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019.

4. Съсловната организация настоява да бъде въведена потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата.

5. БЛС настоява за достойно заплащане на всички, работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти

Съсловната организация е на мнение, че само по този начин ще се гарантира спокойствието на пациента и предвидимост в системата".

 

Филип Епитропов
335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини