Педиатър: Направихме много компромиси, но достигнахме предела си

  • 18 април 2019 18:25

  • 513
  • 2
Педиатър: Направихме много компромиси, но достигнахме предела си
© pixabay

Педиатри и сестри от болница "Проф. д-р Иван Митев" в София искат промяна на статута на лечебното заведение, отпадане на лимитите, по-добре финансирани клинични пътеки и достойни заплати.

Педиатърът д-р Адил Кадъм публикува в социалните мрежи писмо, озаглавено "Оглушителният шепот на безсилието".

„Най-големият проблем в нашата болница е липсата на стабилно финансиране. Ние сме с вързани ръце, тъй като клиничните пътеки не покриват основните диагностични и терапевтични процедури в педиатрията”, обясни в предаването „Лице в лице” д-р Кадъм.

Болницата не разполага със скенер. Няма и рентген, който да работи 24 часа, а лаборантите са на повикване след 18.00 ч. Няма още клинична лаборатория, която да работи денонощно в пълния капацитет, за да покрива спешните случаи.

„Реално болницата няма спешно отделение затова и няма финансиране за всички прегледи, които минават през нас. Родителите се сърдят, когато трябва да платят прегледа си. Принудени сме обаче да работим като спешно отделение. Ние имаме интензивен сектор, но реално нямаме възможността за провеждане на апаратна вентилация, тъй като нямаме нуждата апаратура”, обясни още д-р Адил Кадъм.

„Проблемът е сериозен и искането на промяната в статута е свързано с липсата на материална база, достатъчно финансиране и невъзможността да се плати достойно на хората, които работят там”, допълни тя.

След увеличението на възнагражденията от 1 април медицинските сестри там получават брутна заплата между 600 и 700 лв., а лекарите – между 700 и 850 лв. „Всички работим на няколко места, амортизираме се. Направихме много компромиси – сами купуваме някои медикаменти, плащаме пътните на пациенти, които нямат средства да дойдат. Работи се извънредно. Никой не си записва допълнителните часове и да търси доплащане след това. Стигнахме обаче до предела си”, каза още д-р Кадъм.

Тя допълни, че не може да се прави компромис с качеството на лечение и със здравето на пациентите. Следващият протест на педиатрите ще бъде на 23 април, а ако исканията им не бъдат удовлетворени, те планират по-драстични действия на 10 май.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
513 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Нема как

2019.04.19 | 20:00

2

Нема как да не има, има как да нема, обаче.

Така де !

2019.04.18 | 22:52

1

Досега търпяхте,но идват избори и.вече не търпите,чисто политически протест !!!

Добави коментар

Водещи новини