Лекарите, спасили момченце с рядка аномалия на пикочния мехур: Предстоят му и други интервенции

  • 09 април 2019 08:08

  • 588
  • 0
Лекарите, спасили момченце с рядка аномалия на пикочния мехур: Предстоят му и други интервенции
©

Лекари от болница "Пирогов" спасиха момченце с рядка аномалия на пикочния мехур. Д-р Стоян Пеев, шеф на детската урология и проф. Диян Енчев, шеф на травматологията, извършиха сложната интервенция на детето.

„Аномалията се нарича екстрофия на пикочния мехур, това е най-тежката аномалия в детската урология, среща се при едно на сто хиляди деца в световен мащаб”, уточни д-р Стоян Пеев в ефира на БТВ. Лекарят допълни, че детето се ражда без предна коремна част. Предната част на пикочния мехур също отсъства. Има и травматологична част на аномалията – тазовият пръстен на детето е отворен, което пречи на стабилната походка.

Проф. Диян Енчев обясни, че става въпрос за ортопедичен проблем, асоцииран с тежката урологична аномалия, която се дължи на редица проблеми по време на бремеността. Деформацията засяга и тазибедрените стави и мускулатурата. „Смисълът на ранната операция е, че се улеснява корекцията на костния и мускулния апарат на тези деца. Това не е първата операция, която се прави в България, нашият екип има вече около 10 такива, имаме много добри резултати и това ще прерастне в научна работа”, посочи проф. Диян Енчев.

Д-р Стоян Пеев обясни, че детето е оперирано на 11 месеца, като преди това е претърпяло и операция на сърцето. „Практиката е такива деца с аномалии да се оперират към втория месец. При тези аномалии вътрешните органи имат структура на мида – отворени са от вътре навън, от пъпа надолу. При операцията се изгражда коремна стена, пикочен мехур. Операцията при това дете беше 12 часа, но това е само началото, предстоят и други етапи”, каза още шефът на отделението по урология в „Пирогов”.

Предстоят и други интервенции, но в урологичната сфера, уточни и проф. Диян Енчев. По думите му операцията на таза е била травматична за детето. След две години детето отново ще бъде оперирано. Операцията е на световно ниво, катекогирични са и двамата лекари.

Едно от децата, претърпяло такава операция вече е 8-годишно и е футболен вратар.

Мая Йорданова
588 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини