Лекари от „Пирогов” спасиха дете с много рядка аномалия

  • 04 април 2019 09:22

  • 1603
  • 0
Лекари от „Пирогов” спасиха дете с много рядка аномалия
© Pixabay

Лекари от УМБАЛСМ „Пирогов” са спасили дете с много рядка аномалия. Това съобщиха от пресцентъра на болницата.

Началниците на детската урология д-р Стоян Пеев и на травматологията проф. Диян Енчев са извършили сложна интервенция на момче в неонатална възраст, което се ражда с екстрофия на пикочен мехур. По време на операцията лекарите са изградили нов пикочен мехур и извършиха сложна реконструкция на тазовите кости. Сложната интервенция е продължила над 12 часа.

Целта на операцията е да постигне континентност (задържане) на урината и да се осигури стабилност на таза за бъдещите движения в тази област.

1 на 100 000 деца у нас се ражда с екстрофия на пикочен мехур, което е една от най-тежките малформации в детската урология. Това е комбинирана малформация, при която липсват предна стена на пикочния мехур, част от коремната стена, а тазовият пръстен не е затворен. Детето не може да извършва по нормален начин физиологичните си нужди. В следствие на тази аномалия урината се излива на кожата на корема му. 

При екстрофия на пикочен мехур се налагат поредица от последващи операции с цел постигане на нормален здравен и социален статус. 

В момента детето се възстановява в детската урология на "Пирогов". Майката подчертава, че в навечерието на Световния ден на здравето - 7 април, изказва огромни благодарности към целия екип, който се грижи за детето й и по-специално към лекарите, които са извършили сложната операция. Тя им пожела да са здрави, за да могат да даряват здраве на пациентите си.

Радина Лазарова
1603 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини