Болници искат НЗОК да плаща престоя на пациентите в хосписите

  • 18 февруари 2019 20:17

  • 838
  • 1
Болници искат НЗОК да плаща престоя на пациентите в хосписите
©

Здравната каса да поеме престоя на болните в хосписите. За това настояват частни и държавни лечебни заведения за лежащо болни пациенти, които се обединиха в асоциация.

Проверяван заради сигнали, но вече регистриран и легален, единственият хоспис в Бургаско е пълен. Има близо 50 пациенти от цялата страна.

"Тези хора, постъпили при нас, получават палиативни грижи… смяна на памперси, хранене, къпане, подстригване, бръснене, къпане, абсолютно всичко", каза д-р Атанас Павлов от хоспис в гр. Черноморец пред БТВ.

Престоят на месец, който включва рехабилитация и медицински грижи, струва между 1000 и 1500 лева. "Синовете ми плащат в момента. Финансово ги натоварвам, обаче няма начин – борба за оцеляване", сподели Койна Василева.

За да не плащат пациентите, от Асоциацията на хосписите настояват да работят по клинични пътеки. "Тези хора са здравно осигурени и би следвало да ползват обществен ресурс", заяви Здравко Карамитев – управител на хоспис към МБАЛ-Кърджали.

"Ние представляваме един социално-терапевтичен мол, където трябва да дадем абсолютно всичко на пациента за това да се чувства хем достойно, в същото време и в по-добро здраве", обясни д-р Димче Миладиноски – председател на Национална асоциация на хосписите в България. От Здравната каса отговориха, че в пакета дейности, закупувани с обществения ресурс, не се включват хосписите. В здравното министерство пък още не са запознати с исканията.

Мая Йорданова
838 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.02.18 | 21:31

1

И тези хайдуци искат да точат оскъдните пари на НЗОК!

Добави коментар

Водещи новини