Срив с 8% на раждаемостта в България за година

  • 03 януари 2019 08:42

  • 829
  • 1
Срив с 8% на раждаемостта в България за година
© pixabay

Заради неработещият регистър на ражданията никой в държавата, включително Министерството на здравеопазването, все още не знае колко деца са се родили у нас през изминалата година. Проучване показва, че има спад в раждаемостта и в трите най-големи софийски АГ болници през 2018 година в сравнение с 2017 г.

С над 8% по-малко деца са се родили в най-голямата АГ болница в столицата „Майчин дом”. В другите столични болници и в страната като цяло резултатите са приблизително същите.

Възрастовите групи, в които жените раждат най-често са над 35 години и до 18 годишна възраст. По думите на д-р Анатолий Дуковски от АГ „Майчин дом” практически това структурно различие не е добро. "Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пуберитетна възраст, деца на по 16 -17 години".

От данните на НЗОК става ясно, че за периода от януари до началото на декември 2018 г. в България са платени над 53 хиляди раждания, на фона на над 58 хиляди за предходната година. Или спад от почти 8% спрямо 2017-та. Ражданията извън платените от касата са по-скоро изключение. Наличните вече данни подсказват, че 60 хиляди бебета ще е трудно достижима бройка за 2018-та. При около 110 хиляди починали. На година в България се раждат толкова деца, колкото да напълнят 5 пъти капацитета на зала арена Армеец. За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на тази зала. Така всяка година населението намалява 4 пъти колкото капацитета на тази спортна зала.

Д-р Дуков от „Майчин дом” смята, че по-притеснително от спада на раждаемостта е увеличаващият се брой на деца, които раждат деца, дори в София. Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
829 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Георги

2019.01.03 | 09:00

1

Абе в другите сайтове цитираха директно статистика за родени деца, а не какво са платили НЗОК. И от тамошните цифри излизаха около 20% спад за година

Добави коментар

Водещи новини