В Бразилия е родено първото бебе след присаждане на матка от починал донор

  • 05 декември 2018 07:52

  • 956
  • 0
В Бразилия е родено първото бебе след присаждане на матка от починал донор
©

В Бразилия се е родило първото бебе след присаждане на матка от починал донор, съобщава в статия общомедицинското научно списание "Лансет", цитирано от ДПА и Франс прес.

Здравото момиченце се е родило с цезарово сечение в Сао Пауло с тегло 2,5 кг на 15 декември 2017 г.

Матката е била присадена през 2016 г. при продължила 10 часа операция на 32-годишна жена, страдаща от синдрома на Майер-Рокитански-Кюстер-Хаузер, която се е родила без матка. След раждането на бебето матката е била извадена, за да може да се прекрати тежкото имунопотискащо лечение.

Момиченцето е здраво и се развива нормално.

Досега е имало 39 присаждания на матки от живи донори, довели до раждането на 11 бебета, но това е първи успешен случай на раждане след присадена матка от починал донор. Досегашни подобни опити в САЩ, Чехия и Турция са били неуспешни.

"Използването на починали донори може съществено да разшири достъпа до това лечение и това дава нова възможност за жените, страдащи от безплодие поради маточни фактори. Тази успешна демонстрация има няколко предимства спрямо присажданията от жив донор: тя се опира на по-голям потенциален брой донори, струва по-евтино и избягва рисковете за живия донор", заяви доктор Дани Айзенберг, която е ръководила изследването в Университетската болница на Сао Пауло, цитирано от "Лансет".

Последвайте канала на

БТА
956 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини