Лекар: Психично болните не са престъпници (видео)

  • 30 септември 2018 10:54

  • 22135
  • 2
Лекар: Психично болните не са престъпници (видео)
© Pixabay

Психично болките не са престъпници. Това заяви доктор Цветеслава Гълъбова пред Нова тв в коментар за грижата за хората с психиатрични проблеми във връзка със зачестилите инциденти с хора с психични разстройства. Липсва държавната грижа за тях, изтъкна тя. Те не са хора, които генерират проблеми, а са хора, които имат страшно много проблеми, поясни психиатърът.

Липсва психосоциалната грижа за психично болните, според Гълъбова. Между 250-300 са трайно настанените в психиатриите у нас.

Системата на психично здраве е тежко недофинансирана, по думите й. Анета Аничкина, психиатър, поясни, че лечението на психично заболяване може да се осъществи в болница и извън лечебно заведение. Именно извънболничната грижа липсва у нас. Държавата трябва да поеме грижата за психично болните, смята тя. Психиатрите искат центрове за дневна грижа за тези пациенти. Те настояват и за информационна система, която да е в полза на медиците.

Тя ще помогне за планиране на разходите. До нея трябва да имат достъп само лекари и администратори. Медиците успокоява, че няма ръст на тежките психиатрични заболявания. Психиатрите искат висок бюджет за психичното здраве. Няма и клинични пътеки за психиатричните заболявания. В Германия касата поема 100 часа психотерапевтичен курс. Не е нужно всички пациенти да се тъпчат с хапчета, могат да се излекуват с психотерапия.

Novini.bg
22135 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
фггггггггггг

2018.09.30 | 11:29

1
Бойко комуниста си го приберете !!!!!!

2018.09.30 | 12:00

2
той не иска човека

Добави коментар

Водещи новини