3,5 години близките на починала родилка в София чакат прокуратурата да реши дали ще разследва случая

  • 22 август 2018 20:37

  • 14079
  • 5
3,5 години близките на починала родилка в София чакат прокуратурата да реши дали ще разследва случая
©

Три години и половина близките на починала родилка в София чакат прокуратурата да реши дали ще разследва случая. Досега два пъти са отказвали да се заемат със смъртта на младата майка. Илияна Цветанова умира месец преди да навърши 33 г. и няколко часа след като дава живот за втори път.

В ранните часове на 16 април 2015 година в софийската Втора градска болница Илияна ражда близо 4-килограмова дъщеря по естествен път. От разговор по телефона майка й научава подробности.

„Много тежко раждане, много тежко раждане. Накрая вече им казах: Моля ви се, бе хора, сложете някаква упойка, не се издържа. Смачкаха ме”, спомня си думите на дъщеря си майка й Виолета Цветанова. През следващите часове състоянието й се влошава.

Лекарите им съобщават за това едва, когато отиват на свиждане. Илияна издъхва същата вечер и оставя две сирачета. Майка й е убедена, че натискането по корема, за което Илияна съобщила, е предизвикало вътрешни кръвоизливи, а лекарите са започнали да се борят за живота й твърде късно.

„Тези деца ще пораснат след години и искам да им кажа: Да, те убиха твоята майка, моята дъщеря, но ние ги осъдихме, държавата остана зад нас”, каза Виолета Цветанова пред БТВ.

Проверка на Медицинския одит установява, че са допуснати пропуски в диагностиката и лечението и че са нарушени Закона за здравето, медицинският стандарт и принципите на добра медицинска практика. Три години и половина след смъртта на Илияна близките й чакат да разберат дали прокуратурата ще разследва случая. До приключването му от болницата отказват коментар.

Мая Йорданова
14079 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Христо Коледаров

2018.08.23 | 02:12

5
Аз чакам 9 години и нищо.Пропаднала корумпирана държава.
Пламен

2018.08.22 | 22:36

3
Има ли оторизиран орган, който да осъди п р о к у р а т у р а т а?

2018.08.22 | 22:43

4
Uvi,NE!TE IMAT IMUNITET

2018.08.22 | 22:14

1
Защо в медиите не споменават колко хора в критично положение са спасени, а само за грешки! Имало и ще ги има,но да не забравят,има едно поверие...внимавай как живееш..,защо в една катастрова например едни оцеляват, а други не..
гражданин

2018.08.22 | 22:25

2
Проблемът не е, че ги е имало и ще ги има, а това, че като ги има никой не понася отговорност за немарливостта си и ненаказването й води до други грешки с други загубени човешки животи. Това е проблемът!!!

Добави коментар

Водещи новини